ARCTIC PAPER SA (8/2020) Powołanie Zarządu Spółki na kolejną kadencję

30.04.2020, 19:31aktualizacja: 30.04.2020, 19:31

Raport bieżący 8/2020

Zarząd Spółki Arctic Paper S.A. ("Spółka" "Emitent") informuje, iż w związku z upływem w dniu 29 maja 2020 roku kadencji obecnego Zarządu, Rada Nadzorcza Emitenta na posiedzeniu w dniu 30 kwietnia 2020 roku podjęła uchwałę o powołaniu z dniem 30 maja 2020 roku Zarządu na nową trzyletnią kadencję w niezmienionym składzie:

- Pan Michał Jarczyński - Prezes Zarządu

- Pan Göran Eklund - Członek Zarządu

Pan Michał Jarczyński pełni funkcję Prezesa Zarządu Spółki od dnia 1 lutego 2019 roku. Pan Michał Jarczyński uzyskał tytuł inżyniera mechanika na Politechnice Poznańskiej oraz ukończył studia podyplomowe z finansów i controllingu na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Pan Michał Jarczyński piastował liczne kierownicze funkcje w polskim przemyśle, ostatnio jako prezes firmy Radpol S.A., polskiej spółki technologicznej notowanej na GPW. W latach 2008-2013 Pan Michał Jarczyński pełnił funkcję prezesa zarządu i dyrektora generalnego Arctic Paper S.A. Pan Michał Jarczyński posiada 15-letnie doświadczenie w branży papierniczej.

Pan Michał Jarczyński nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do Arctic Paper S.A., nie jest wspólnikiem w konkurencyjnej wobec Spółki spółce cywilnej, osobowej lub kapitałowej, nie jest członkiem organu spółki kapitałowej, ani jakiejkolwiek innej osoby prawnej, konkurencyjnej w stosunku do Arctic Paper S.A., ani nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Pan Göran Eklund został powołany w skład Zarządu Spółki 1 września 2017 roku. Pan Göran Eklund ukończył Uniwersytet w Karlstad, wydział Business Administration and Economics. Ma 22-letnie doświadczenie w zarządzaniu spółkami, w tym w działach finansowych. W latach 2010-2016 był związany z firmą AB Geveko, gdzie pełnił funkcję CEO oraz CFO. Wcześniej pracował na stanowisku Dyrektora Finansowego w europejskim oddziale GM Lear Corporation oraz jako Dyrektor Zarządzający i Dyrektor Finansowy w Lear Corporation Sweden AB, a także jako Dyrektor Finansowy, HR i IT dywizji tekstyliów firmy Autoliv.

Pan Göran Eklund nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do Arctic Paper S.A., nie jest wspólnikiem w konkurencyjnej wobec Spółki spółce cywilnej, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej lub osobowej, nie jest członkiem organu spółki kapitałowej, ani jakiejkolwiek innej osoby prawnej, konkurencyjnej w stosunku do Arctic Paper S.A., ani nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Podstawa prawna przekazania raportu:

§ 5 pkt.5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. 2018 poz. 757).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz