ARiMR: pomoc z PROW teraz także dla rolników poszkodowanych przez ASF (komunikat)

16.04.2019, 14:21aktualizacja: 16.04.2019, 14:21

- ARiMR informuje:

Od ponad dwóch tygodni oddziały regionalne ARiMR przyjmują wnioski od rolników, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. "Warto złożyć je jak najszybciej – pomoc przyznawana jest według kolejności wpływu wniosków do Agencji" – informuje rzecznik ARiMR Paweł Mucha.

Nabór realizowany jest w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w odtwarzanie gruntów rolnych i przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych, niekorzystnych zjawisk klimatycznych i katastrof", finansowanego z budżetu PROW 2014-2020. Wysokość wsparcia nie może przekroczyć limitu pomocy, który w całym okresie realizacji PROW 2014-2020 wynosi do 300 tys. zł na beneficjenta i gospodarstwo. Refundacji podlega do 80 proc. kosztów kwalifikowalnych. Wnioski można składać do 28 czerwca br.

Unijne środki dla poszkodowanych przez ASF

W tegorocznym naborze wprowadzono szereg zmian korzystnych dla rolników. Najważniejsza z nich to możliwość przyznania pomocy rolnikom, którzy ponieśli straty związane z ASF. O wsparcie mogą ubiegać się rolnicy, którym powiatowy lekarz weterynarii nakazał, w drodze decyzji, zabicie świń lub zniszczenie ich zwłok w celu zwalczania ASF oraz jeżeli na dzień wydania tej decyzji utracili co najmniej 30 proc. posiadanych świń. Przyznaną pomoc wykorzystać można na inwestycje związane z działalnością rolniczą, ale niezwiązane z produkcją świń.

Kolejnym udogodnieniem jest odstąpienie od stosowania kryteriów wyboru inwestycji. Dzięki temu większa liczba poszkodowanych przez ASF i klęski żywiołowe będzie mogła uzyskać pomoc w ramach dostępnych środków.

Nowością jest także to, że przyznanie wsparcia uzależnione jest od powstania w gospodarstwie szkód w roku, w którym składany jest wniosek lub w co najmniej jednym z dwóch lat poprzedzających rok jego złożenia. Dotychczas możliwe było wykazywanie strat tylko z roku złożenia wniosku i roku go poprzedzającego.

Pokrycie strat spowodowanych klęskami żywiołowymi

O wsparcie mogą ubiegać się rolnicy, którzy w danym roku kalendarzowym ponieśli straty w uprawach rolnych, zwierzętach gospodarskich czy rybach w wysokości co najmniej 30 proc. średniej rocznej produkcji rolnej w gospodarstwie z trzech lat poprzedzających rok wystąpienia szkody albo z trzech lat w okresie pięcioletnim poprzedzającym rok, w którym wystąpiła szkoda. Przy wyliczeniach pomijany jest rok o najwyższej i najniższej produkcji w gospodarstwie. Wysokość poniesionych strat, jakie powstały w gospodarstwie rolnika, określa komisja powołana przez wojewodę.

Rekordowa pomoc dla rolników dotkniętych klęskami i ASF

Uruchomienie przez Agencję środków z budżetu PROW to kolejny ruch mający na celu wsparcie rolników poszkodowanych przez klęski żywiołowe i ASF. W ubiegłym roku, w którym to ARiMR wypłaciła rekordową kwotę wsparcia z budżetu krajowego wynoszącą 1,86 mld zł, 1,4 mld zł trafiło do poszkodowanych przez suszę i powódź. Z kolei na zwalczanie afrykańskiego pomoru świń Agencja przekazała ponad 145 mln zł – dwa razy więcej niż w 2017 r.

kom/ kub/ mark/

Data publikacji 16.04.2019, 14:21