ATM GRUPA SA (6/2024) Uchwała ZWZA o wypłacie dywidendy

24.05.2024, 14:41aktualizacja: 24.05.2024, 14:42

Raport bieżący 6/2024

Zarząd Spółki ATM Grupa S.A., informuje, że w dniu 24 maja 2024 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podjęło uchwałę dotyczącą wypłaty dywidendy za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2023 roku.

Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy postanowiło, że zysk netto wykazany w sprawozdaniu finansowym za rok obrotowy 2023 w wysokości 29 793 894,36 zł (słownie: dwadzieścia dziewięć milionów siedemset dziewięćdziesiąt trzy tysiące osiemset dziewięćdziesiąt cztery złote i trzydzieści sześć groszy) zostaje przeznaczony w kwocie 21 918 000,00 zł (słownie: dwadzieścia jeden milionów dziewięćset osiemnaście tysięcy złotych) na wypłatę dywidendy, a kwota 7 875 894,36 zł (słownie: siedem milionów osiemset siedemdziesiąt pięć tysięcy osiemset dziewięćdziesiąt cztery złote trzydzieści sześć groszy) na kapitał zapasowy Spółki.

Postanowiono wypłacić akcjonariuszom dywidendę według następujących zasad:

a) łączna kwota dywidendy wynosi 21 918 000,00 zł (słownie: dwadzieścia jeden milionów dziewięćset osiemnaście tysięcy złotych), w całości z zysku bieżącego za rok obrotowy 2023. Kwota 6 744 tys. zł (słownie: sześć milionów siedemset czterdzieści cztery tysiące złotych) została zapłacona tytułem zaliczki na wypłatę dywidendy w dniu 21.12.2023 r;

b) w podziale zysku bierze udział 84 300 000 akcji serii A i B;

c) dywidenda na jedną akcję wynosi 0,26 zł (słownie: dwadzieścia sześć groszy) na jedną akcję, przy czym kwota 0,08 zł (słownie: osiem groszy) na jedną akcję została wypłacona tytułem zaliczki na poczet dywidendy w dniu 21.12.2023 r., co oznacza, że do wypłaty pozostaje kwota 0,18 zł (słownie: osiemnaście groszy) na jedną akcję;

d) dzień ustalenia akcjonariuszy uprawnionych do dywidendy ustalono na 31 maja 2024 roku, natomiast dzień wypłaty dywidendy ustalono na 7 czerwca 2024 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz