Autobaza wprowadza nowe, szczegółowe raporty dla pojazdów z USA

11.03.2021, 06:30aktualizacja: 16.03.2021, 08:54

AdobeStock
Pomogą one uniknąć uznania sprowadzonego auta za odpad.

Autobaza.pl - znany serwis sprawdzający historię pojazdów na rynku wtórnym, wprowadził na rynek zupełnie nowe raporty historii pojazdów z USA. Wszystko po to, aby ułatwić weryfikację pojazdu nawet niewtajemniczonemu w tajniki motoryzacji nabywcy.

Dla poprawy czytelności danych raporty zostały podzielone na sekcje i wzbogacone o nowe szczegółowe informacje.

Przykładowy raport zawiera dane dotyczące:

● Informacji o pojeździe;

● Historii pojazdu odnotowanej w USA łącznie z odnotowanym przebiegiem i szkodami;

● Uszkodzeń;

● Zmian konstrukcyjnych;

● Informacji dot. ewentualnej niezdolności do ruchu drogowego;

● Przeznaczenia pojazdu w USA;

● Pozostałych statusów pojazdu odnotowanych w NMVTIS - czyli w elektronicznym systemie informacji o pojazdach użytkowanych na terenie USA;

● Analizy numeru VIN.

VIN-Info (2)

Nowy sposób prezentowania danych ma szczególne znaczenie dla osób interesujących się importem czy zakupem aut z USA.

Wobec wytycznych GIOŚ dotyczących sprowadzania do Polski pojazdów używanych warto zawczasu dokładnie poznać historię pojazdu z USA, tak aby nie było wątpliwości czy w świetle obowiązujących wytycznych zostanie on uznany za nielegalny odpad, czy nie.

Ogromną wagę zyskują więc informacje dot. statusu pojazdu typu: „junk”, „waste”, „for parts only” - oficjalnie uznawane jako nienadające się do rejestracji pojazdu w Polsce.

VIN-Info (1)

Precyzyjne informacje w raportach autobaza, pobierane bezpośrednio z National Motor Vehicle Title Information System, pozwolą na ocenę sytuacji jeszcze przed podjęciem decyzji o zakupie.

Ponadto w raportach autobaza.pl znajdują się m.in. dane z NICB. Jest to National Insurance Crime Bureau - czyli Krajowe Biuro ds. Przestępczości Ubezpieczeniowej. Zajmuje się ono ściganiem oszustw ubezpieczeniowych i kradzieży.

Pomimo utrudnień w ruchu granicznym import pojazdów z USA do Polski wzrósł w ostatnim roku. Zatem wyraźnie widać, iż ten kierunek zyskuje na popularności.

Działania autobaza.pl związane z wprowadzeniem nowych raportów z USA mają na celu wyjście naprzeciw potrzeb klientów oraz zapewnienie satysfakcji z zakupu auta pochodzącego z USA.

Źródło informacji: Autoiso Sp. z o.o.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.03.2021, 06:30