AWBUD SA Spełnienie kryterium znaczącej umowy

30.03.2015, 17:32aktualizacja: 30.03.2015, 17:32

Raport bieżący 5/2015

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że w dniu 30 marca 2015 r. łączna wartość umów zawartych przez Emitenta z Konsorcjum Stali Spółka Akcyjna w Zawierciu (dalej "Konsorcjum Stali"), w ciągu ostatnich 12 miesięcy osiągnęła kwotę 7.419.248,70 (siedem milionów czterysta dziewiętnaście tysięcy dwieście czterdzieści osiem złotych 70/100) złotych, która podlega powiększeniu o należny podatek VAT, co powoduje spełnienie kryterium znaczącej umowy, albowiem ta łączna wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Największą wartość posiada umowa na dostawę zbrojeń budowlanych opatrzona datą 8 stycznia 2015 r., podpisana ze strony Emitenta w dniu 30 marca 2015 r., zawarta pomiędzy Emitentem, jako Zamawiającym a Konsorcjum Stali, jako Dostawcą, w związku z wykonywanymi przez Emitenta robotami konstrukcji żelbetowej dla inwestycji pn. "Osiedle Grafitowe etap IV" przy ul. Ołówkowej w Pruszkowie ("Umowa"). Wartość szacunkowa przedmiotu Umowy wynosi 2.266.000,00 (dwa miliony dwieście sześćdziesiąt sześć tysięcy) złotych netto, która podlega powiększeniu o należny podatek VAT. Ostateczna wartość przedmiotu Umowy zostanie określona na podstawie wykonanych, rzeczywistych dostaw elementów zbrojarskich wynikających z zamówień szczegółowych i dokumentów WZ. Przewidywany termin zakończenia dostaw został ustalony na 31 grudnia 2015 r.

Zgodnie z Umową zostały ustalone następujące kary umowne:

1. Dostawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną:

a) za zwłokę w wykonaniu przedmiotu umowy wynikającą z winy Dostawcy w wysokości 1% wartości netto danej partii elementów zbrojarskich, której dotyczy zwłoka za każdy dzień zwłoki liczony przez pierwszych 5 dni i 2% wartości netto danej partii elementów zbrojarskich za każdy następny dzień zwłoki, w stosunku do terminów dostaw wynikających z Umowy lecz nie więcej niż 10% wartości szacunkowej netto Umowy,

b) za zwłokę w usunięciu stwierdzonych wad w wysokości 1% wartości netto danej partii elementów zbrojarskich dotkniętych wadą za każdy dzień zwłoki, liczonego od bezskutecznego upływu terminu usunięcia wad uzgodnionego przez obie Strony Umowy, lecz nie więcej niż 10% wartości szacunkowej netto Umowy,

c) za odstąpienie od Umowy z winy Dostawcy w wysokości 10% wartości szacunkowej netto Umowy.

2. Zamawiający zapłaci Dostawcy karę umowną:

a) za odstąpienie od Umowy z winy Zamawiającego w wysokości 10% wartości szacunkowej netto Umowy,

b) za nieodebranie w terminie tonażu określonego w Umowie w wysokości 10% wartości netto niezrealizowanej części Umowy,

c) za opóźnienie w odbiorze wykonanych elementów zbrojarskich w wysokości 1% wartości netto danej partii elementów zbrojarskich za każdy dzień opóźnienia liczony od daty zgłoszenia gotowości dostawy przez Dostawcę, lecz nie więcej niż 10% wartości szacunkowej netto Umowy.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków stosowanych powszechnie dla tego typu umów.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz