AWBUD SA Wniosek o ogłoszenie upadłości

29.10.2015, 17:48aktualizacja: 29.10.2015, 17:48

Raport bieżący 42/2015

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że w dniu 28 października 2015 r. otrzymał z Sądu Rejonowego w Częstochowie wniosek datowany na 22 września 2015 r. złożony przez Dariusza Wiśniewskiego prowadzącego działalność gospodarcza pod firmą "DAR-INWEST" Usługi Remontowo - Budowlane Dariusz Wiśniewski w Wyszkowie o ogłoszenie upadłości Emitenta z opcją likwidacji majątku.

Emitent skieruje do sądu wniosek o oddalenie wniosku Dariusza Wiśniewskiego jako w całości bezzasadnego.

Dariusz Wiśniewski składając wniosek o ogłoszenie upadłości Emitenta działa w złej wierze. Wniosek został złożony wyłącznie w celu wymuszenia na Emitencie wycofania roszczeń

o zapłatę kar umownych i odszkodowania na łączną kwotę 487.708,92 złote, które Emitent zgłosił wobec Dariusza Wiśniewskiego jako podwykonawcy w sytuacji nienależytego wykonania przez Dariusza Wiśniewskiego umowy podwykonawczej oraz w związku z odstąpieniem od niej przez Emitenta z winy Dariusza Wiśniewskiego. Wartość podanych we wniosku wierzytelności stwierdzonych fakturami VAT wynosi łącznie 194.932,42 złote. Wierzytelności te nie są stwierdzone tytułami egzekucyjnymi. W dacie otrzymania przez Emitenta wniosku o ogłoszenie upadłości powołana wyżej kwota została już rozliczona przez potrącenie z częścią wskazanych powyżej wierzytelności Emitenta wobec Dariusza Wiśniewskiego, a pozostałą część Emitent będzie dochodził na drodze postępowania sądowego.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz