AWBUD SA Zawarcie znaczącej umowy

13.03.2015, 10:16aktualizacja: 13.03.2015, 10:16

Raport bieżący 3/2015

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że w dniu 12 marca 2015 r. został podpisany Kontrakt nr 14-IN-01, którego przedmiotem jest budowa kompletnej instalacji separacji popiołów na terenie EC Siekierki wraz z projektowaniem, dostawami i rozruchem w formule "pod klucz" ("Kontrakt"). Zamawiającym jest Zakład Separacji Popiołów Siekierki Sp. z o.o. w Warszawie ("Zamawiający"), a Wykonawcą są strony umowy konsorcjum zawartej w dniu 7 stycznia 2015 r. z udziałem Emitenta, jako Lidera Konsorcjum oraz MIKO- TECH Sp. z o.o. w Łaziskach Górnych i KOOPERACJA "POLKO" Sp. z o.o., jako Partnerów Konsorcjum (łącznie "Wykonawca").

Wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu Kontraktu zostało określone w Kontrakcie na kwotę 38.630.916,72 (trzydzieści osiem milionów sześćset trzydzieści tysięcy dziewięćset szesnaście złotych 72/100) złotych netto powiększoną o podatek VAT w wysokości 8.885.110,85 (osiem milionów osiemset osiemdziesiąt pięć tysięcy sto dziesięć złotych 85/100) złotych, co daje łącznie cenę w wysokości 47.516.027,57 (czterdzieści siedem milionów pięćset szesnaście tysięcy dwadzieścia siedem złotych 57/100) złotych.

Strony Kontraktu ustaliły, iż odbiór końcowy nastąpi w terminie do 13 października 2016 r.

Zgodnie z Kontraktem ustalone zostały następujące kary umowne:

1. W przypadku nie dotrzymania z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy ustalonego w Kontrakcie terminu przejęcia instalacji do eksploatacji Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 10.000,00 zł za każdy pełny dzień opóźnienia.

2. W przypadku nie dotrzymania z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy ustalonego w harmonogramie realizacji Kontraktu terminu rozpoczęcia budowy potwierdzonego stosownym wpisem do dziennika budowy, Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 10.000,00 zł za każdy pełny dzień opóźnienia. Kara ta zostanie anulowana w przypadku osiągnięcia terminu przejęcia instalacji do eksploatacji bez opóźnień z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

3. Jeżeli Wykonawca z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy nie dotrzyma uzgodnionego terminu usunięcia wady w czasie okresu gwarancji, Zamawiający ma prawo naliczyć karę umowną w wysokości 3.000,00 zł za każdy pełny dzień opóźnienia w usunięciu wady.

Powyższe kary umowne nie mają zastosowania w przypadku odstąpienia przez Zamawiającego od Kontraktu w całości. W takim przypadku zostanie wypłacona Zamawiającemu kara umowna z tytułu odstąpienia od Kontraktu z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

4. Za każde niedotrzymanie deklarowanej dyspozycyjności instalacji Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 2.500,00 zł za każdą godzinę niedyspozycyjności instalacji ponad wartość wynikającą z deklarowanej dyspozycyjności.

5. W przypadku powierzenia przez Wykonawcę, bez pisemnej zgody Zamawiającego lub z naruszeniem procedury jej udzielania wykonania całości lub części robót budowlanych podwykonawcy bądź też naruszenia innych zobowiązań Wykonawcy i nie usunięcia tych naruszeń we wskazanym odpowiednim terminie, Zamawiający jest uprawniony do żądania na jego rzecz kary umownej w wysokości 0,1 % wartości Kontraktu.

6. W przypadku niewykonania przez Wykonawcę zobowiązania do zabezpieczenia Zamawiającego przed roszczeniem podwykonawcy opisanego w pkt 6.9 Kontraktu Wykonawca zapłaci na rzecz Zamawiającego karę umowną w wysokości odpowiadającej 10% kwoty roszczenia zgłoszonego przez podwykonawcę Zamawiającemu wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia dokonania zapłaty przez Zamawiającego. .

7. W przypadku odstąpienia od Kontraktu w całości lub w zakresie niewykonanej części z przyczyn leżących po jednej ze Stron, druga Strona jest uprawniona do otrzymania kary umownej w wysokości 10% ceny netto (bez podatku VAT).

8. Łączna suma należnych kar umownych, wynikających ze wszystkich tytułów przewidzianych niniejszym Kontraktem nie przekroczy 20% ceny netto (bez podatku VAT). Jeżeli wysokość wyliczonych kar przekroczy 30% ceny netto (bez podatku VAT) Zamawiający ma prawo odstąpić od Kontraktu w całości.

Maksymalna odpowiedzialność Wykonawcy z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania niniejszego Kontraktu oraz czynu niedozwolonego i wykonawstwa zastępczego jest ograniczona do wysokości 100% ceny netto (bez podatku VAT).

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków stosowanych powszechnie dla tego typu umów.

Emitent uznaje Umowę za znaczącą, gdyż wartość Umowy przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz