AWBUD SA zawarcie znaczącej umowy

12.06.2014, 17:05aktualizacja: 12.06.2014, 17:05

Raport bieżący 27/2014

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że w dniu 11 czerwca 2014 r. Emitent otrzymał obustronnie podpisany Aneks nr 1 datowany na 28 marca 2014 r. i Aneks nr 2 datowany na 17 kwietnia 2014 r. ("Aneksy") do umowy zawartej w dniu 13 września 2013 r. pomiędzy Rafako S.A. w Raciborzu jako Zamawiającym a Emitentem jako Wykonawcą ("Umowa"). Dotychczasowym przedmiotem Umowy jest wykonanie "pod klucz" fundamentów wraz ze wzmocnieniem podłoża oraz pozostałych prac zgodnie z zakresem dostaw i usług z przeznaczeniem dla obiektu tj. IMOS kotła parowego OP-230 K-1, dwóch kotłów parowych OP-430 K-2 i K-3 oraz kotłów wodnych WP-120 KW -3 i KW-5 w zakresie obiektów Elektrociepłowni Wrocław. Na mocy Aneksów Strony Umowy istotnie rozszerzyły zakres Przedmiotu Umowy w zakresie wykonania ścian zewnętrznych i wewnętrznych, stropów, posadzek, stolarki okiennej, drzwiowej i bram, przekryć dachowych oraz obudowy lekkiej dla obiektów obiektów Elektrociepłowni Wrocław. W związku z rozszerzeniem zakresu Przedmiotu Umowy dotychczasowe szacunkowe wynagrodzenie umowne netto w kwocie 6.259.086,47 (sześć milionów dwieście pięćdziesiąt dziewięć tysięcy osiemdziesiąt sześć złotych 47/100) złotych + podatek VAT w wysokości wynikającej z obowiązujących przepisów, zostało podwyższone na mocy Aneksów do kwoty 11.850.109,76 (jedenaście milionów osiemset pięćdziesiąt tysięcy sto dziewięć złotych 76/100) złotych + podatek VAT w wysokości wynikającej z obowiązujących przepisów. Terminy realizacji Przedmiotu Umowy zostały ustalone w odniesieniu do poszczególnych etapów robót.

Zgodnie z Umową zostały ustalone następujące kary umowne:

1. W przypadku stwierdzenia opóźnienia w terminie realizacji przedmiotu Umowy Wykonawca zapłaci Zamawiającemu następujące kary umowne:

a) w przypadku opóźnienia w terminie przekazania Zamawiającemu wymaganej Umową dokumentacji, rozpatrując każdą z pozycji indywidualnie z wymienionych w Umowie, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 0,5% wartości wynagrodzenia brutto za każdy dzień opóźnienia,

b) w przypadku opóźnienia w terminie realizacji przedmiotu Umowy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 0,1% wartości wynagrodzenia brutto za każdy dzień opóźnienia przez pierwsze 14 dni opóźnienia, od 15-tego dnia opóźnienia kara umowna będzie naliczana w wysokości 0,3% wartości wynagrodzenia za każdy dzień opóźnienia,

c) w przypadku opóźnienia, w terminie usunięcia wad przedmiotu Umowy kara umowna wyniesie 0,5 % wartości wynagrodzenia brutto za każdy dzień opóźnienia,

d) w przypadku opóźnienia w dostarczeniu przez Wykonawcę gwarancji finansowej lub którejkolwiek z wymaganych i potwierdzonych za zgodność z oryginałem kopii polis ubezpieczeniowych, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 0,1% wartości Umowy brutto za każdy rozpoczęty miesiąc opóźnienia,

Łączny limit powyższych kar umownych wynosi max 25% wartości Wynagrodzenia brutto.

2. W przypadku stwierdzenia podczas pomiarów niedotrzymania przez przedmiot Umowy gwarantowanych parametrów technicznych określonych w Umowie, Wykonawca będzie zobowiązany zapłacić Zamawiającemu następujące kary umowne:

a) jeżeli określona i gwarantowana w Umowie dyspozycyjność przedmiotu Umowy nie zostanie osiągnięta, to kara umowna za każdy rozpoczęty 1% punkt procentowy takiego obniżenia wyniesie 0,5 % wartości wynagrodzenia brutto,

b) jeżeli określona i gwarantowana w Umowie wydajność przedmiotu Umowy nie zostanie osiągnięta, to kara umowna za każdy rozpoczęty 1% punkt procentowy takiego obniżenia wyniesie 0,5 % wartości Wynagrodzenia brutto,

c) każdorazowo oraz rozpatrując osobno każde urządzenie składające się na przedmiot Umowy przy przekroczeniu dopuszczalnego poziomu dźwięku Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokość 0,S % wartości wynagrodzenia brutto za każde rozpoczęte 0,5 dB (A) przekroczenia powyżej gwarantowanego poziomu głośności określonej i gwarantowanej w Umowie przez Dostawcę,

d) każdorazowo oraz rozpatrując osobno każde urządzenie składające się na przedmiot Umowy przy przekroczeniu dopuszczalnego poziomu zużycia energii elektrycznej, jeżeli podana wartość zużycia energii elektrycznej zostanie przekroczona Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę w wysokość 0,5 % wartości wynagrodzenia brutto za każdą rozpoczętą 0,5 Kwh/h przekroczenia powyżej wartości określonej i gwarantowanej w Umowie przez Dostawcę,

e) jeżeli określone i gwarantowane w Umowie pozostałe parametry przedmiotu Umowy nie zostaną przez Wykonawcę dotrzymane, to kara umowna za każdy rozpoczęty 0,5% punkt procentowy ich niedotrzymania wyniesie 0,5 % wynagrodzenia brutto.

3. W przypadku powierzenia części lub całości zakresu usług będących przedmiotem Umowy stronie trzeciej bez pisemnej zgody Zamawiającego, Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 10% wartości wynagrodzenia brutto.

4. Za odstąpienie lub rozwiązanie Umowy przez jedną ze Stron z przyczyn, za które ponosi odpowiedzialność Strona druga, Strona winna odstąpienia zapłaci karę umowną w wysokości 10% wartości wynagrodzenia brutto.

5. W przypadku gdy na skutek niewykonania lub nienależytego wykonania, szkoda przekroczy wartość naliczanych z tego tytułu kar umownych, a także w innych przypadkach niewykonania lub nienależytego wykonania przedmiotu Umowy, Strony maja prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych wynikających z kodeksu cywilnego, albo Strony wspólnie ustalą wysokość odszkodowania należnego Stronie.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków stosowanych powszechnie dla tego typu umów.

Emitent uznaje Umowę za znaczącą, gdyż wartość Umowy po podpisaniu Aneksów, przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra