BANK BPH SA zawarcie znaczących umów

05.09.2014, 18:54aktualizacja: 05.09.2014, 18:54

Raport bieżący 18/2014

Bank BPH S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 5 września 2014 r. zawarł z GE Capital Swiss Funding AG z siedzibą w Zurychu, Szwajcaria ("GECSF") dwie umowy o pożyczki. Na mocy tych umów GECSF udzielił Bankowi pożyczek o łącznej wartości 2 350 000 000 franków szwajcarskich (tj. równowartość 8 165 780 000 złotych wg kursu średniego NBP z dnia 5 września 2014 r.). Wartość każdej z umów wynosi 1 175 000 000 franków szwajcarskich (tj. równowartość 4 082 890 000 złotych). Pożyczki zostały zawarte na okres do 15 września 2021 roku, a ich oprocentowanie jest sumą stopy CHF LIBOR i marży.

Pożyczki zostały przeznaczone na odnowienie pożyczki nominowanej we frankach szwajcarskich, którą Bank zaciągnął we wrześniu 2012 roku od GECS Polish Funding III Co. AB, o czym Bank poinformował w raporcie bieżącym nr 19/2012 z dnia 13 września 2012 roku.

Ponadto, w okresie ostatnich 12 miesięcy Bank zawarł inną umowę z GECSF o wartości 800 000 000 franków szwajcarskich, o której poinformował w raporcie bieżącym nr 2/2014 z dnia 20 stycznia 2014 roku. Łącznie zaangażowanie Banku wobec GECSF wynosi 3,38 miliarda franków szwajcarskich. Zarówno GECSF jak i Bank należą do Grupy General Electric Company.

Umowa została uznana za znaczącą ponieważ przekracza 10% wartości kapitałów własnych Banku.

Podstawa prawna:

§5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra