BANK BPH SA Zmiany w Zarządzie Banku

23.03.2015, 19:07aktualizacja: 23.03.2015, 19:07

Raport bieżący 5/2015

Bank BPH informuje, że 23 marca 2015 roku Rada Nadzorcza Banku powołała Pawła Bandurskiego na stanowisko członka Zarządu Banku, Wiceprezesa odpowiedzialnego za Pion Zarządzania Ryzykiem, pod warunkiem i z dniem uzyskania zgody Komisji Nadzoru Finansowego wydanej w trybie art. 22b ustawy - Prawo bankowe.

Życiorys Pawła Bandurskiego został przedstawiony poniżej.

Paweł Bandurski rozpoczął karierę w Banku BPH S.A. w 2009 roku, kiedy dołączył do Pionu Zarządzania Ryzykiem. Przez ostatnie dwa lata był odpowiedzialny za zarządzanie obszarem ryzyka klientów indywidualnych i SME, przed objęciem tej funkcji w latach 2011 - 2013 był Dyrektorem Zarządzającym odpowiedzialnym za nadzór ryzyka operacyjnego, a w okresie od 2009 roku do 2011 roku pełnił rolę Dyrektora Zarządzającego odpowiadając za prace obszaru zarządzania ryzykiem nadużyć. Był ponadto bezpośrednio zaangażowany w prace Komitetu Kredytowego, Komitetu Ryzyka Operacyjnego, Komitetu Rozwoju Produktów i Oprogramowania oraz Komitetu Zarządzania Ryzykiem Banku. Przed dołączeniem do zespołu Banku BPH Paweł Bandurski pracował w Departamencie Ryzyka GE Banku Mieszkaniowego S.A., następnie kierował komórkami organizacyjnymi w Pionie Ryzyka oraz Pionie Operacji GE Money Banku S.A. (podmiot połączony z Bankiem BPH z dniem 31 grudnia 2009 roku), pełnił także funkcję Dyrektora Regionalnego w GE International odpowiedzialnego za zarządzanie i doradztwo w zakresie ryzyka nadużyć na terenie Europy Środkowo-Wschodniej. Ukończył Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego oraz podyplomowe studia na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego w zakresie audytu strategicznego w instytucjach publicznych i prywatnych.

Paweł Bandurski nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec Banku, jak również nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółek cywilnych, osobowych ani też jako członek organów spółek kapitałowych lub innych, konkurencyjnych osób prawnych. Paweł Bandurski nie figuruje również w rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Jednocześnie Rada Nadzorcza Banku przyjęła do wiadomości oświadczenie Wilfrieda Mathiasa Seidel, członka Zarządu Banku, Wiceprezesa odpowiedzialnego za Pion Zarządzania Ryzykiem, który poinformował, że zmienia termin wejścia w życie swojej rezygnacji z 31 marca 2015 roku na 31 sierpnia 2015 roku lub na dzień skutecznego powołania jego następcy w Zarządzie Banku BPH odpowiedzialnego za Pion Zarządzania Ryzykiem, o ile nastąpi on przed dniem 31 sierpnia 2015 roku. W związku z powyższym, objęcie przez niego nowej roli w GE Capital International w Londynie ulegnie stosownemu opóźnieniu. O rezygnacji Wilfrieda Mathiasa Seidel Bank informował w Raporcie bieżącym nr 2/2015 z 9 lutego 2015 roku.

Podstawa prawna:

§5 ust. 1 pkt 21 i 22 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz