BANK MILLENNIUM SA (40/2023) Decyzja Komisji Nadzoru Finansowego nakazująca przestrzeganie dodatkowych wymogów w zakresie funduszy własnych na poziomie skonsolidowanym [bufor P2R].

22.12.2023, 10:12aktualizacja: 22.12.2023, 10:13

Raport bieżący 40/2023

Zarząd Banku Millennium S.A. [Bank] informuje, że w dniu 21 grudnia 2023 roku otrzymał decyzję Komisji Nadzoru Finansowego [KNF] nakazującą przestrzeganie dodatkowego wymogu kapitałowego Banku w celu zabezpieczenia ryzyka wynikającego z zabezpieczonych hipoteką walutowych kredytów i pożyczek dla gospodarstw domowych [bufor P2R. Nowy wymóg dla Banku na poziomie skonsolidowanym został wyznaczony na poziomie 1,46 p.p., ponad wartość łącznego współczynnika kapitałowego określonego w art. 92 ust. 1 lit. c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady [UE] nr 575/2013 z 26 czerwca 2013 r. w sprawie wymogów ostrożnościowych dla instytucji kredytowych i firm inwestycyjnych, zmieniającego rozporządzenie [UE] nr 648/2012 [Dz. Urz. UE L 176 z dnia 27 czerwca 2013 r., s.1, ze zm. - dalej "rozporządzenie nr 575/2013]. Bufor P2R powinien składać się co najmniej w 75% z kapitału Tier I [co odpowiada 1,10 p.p. ponad wartość współczynnika kapitału Tier I określonego w art. 92 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 575/2013] oraz co najmniej w 56,25% z kapitału podstawowego Tier I [co odpowiada 0,82 p.p. ponad wartość współczynnika kapitału podstawowego Tier I określonego w art. 92 ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 575/2013]. Decyzja ta została wydana na podstawie art. 138 ust. 2 pkt 2 ustawy Prawo bankowe.

Nowy poziom ww. wymogu kapitałowego na poziomie TCR jest niższy o 48 p.b., w porównaniu z poziomem ww. wymogu kapitałowego z decyzji z dnia 30 grudnia 2022 roku.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1