BANK PEKAO SA (1/2024) Brak zastrzeżeń Komisji Nadzoru Finansowego do wypłaty przez Bank w 2024 roku, w formie dywidendy, niepodzielonego zysku zatrzymanego za rok 2019

07.02.2024, 16:47aktualizacja: 07.02.2024, 16:48

Raport bieżący 1/2024

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") niniejszym informuje, że 7 lutego 2024 roku otrzymał pismo Komisji Nadzoru Finansowego ("KNF") z dnia 6 lutego 2024 roku, w którym KNF wskazała, że po przeanalizowaniu aktualnej sytuacji ekonomiczno-finansowej i kapitałowej Banku oraz argumentów i dodatkowych wyjaśnień przedstawionych przez Bank, KNF nie zgłasza zastrzeżeń do możliwości wypłaty przez Bank, w 2024 roku, w formie dywidendy, niepodzielonego zysku w kwocie 1 685 057 618,28 zł zatrzymanego przez Bank za rok 2019.

Wypłata dywidendy zależy od ostatecznych decyzji organów Banku, które zostaną podjęte w trybie przewidzianym przepisami kodeksu spółek handlowych przy zachowaniu ostrożnego i stabilnego zarządzania Bankiem, zapewnienia wyposażenia Banku w fundusze własne umożliwiające pokrycie wszelkich ryzyk występujących w jego działalności, jak również jego dalszy zrównoważony rozwój. O podjętych decyzjach Bank poinformuje odrębnym raportem bieżącym.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1