BANK PEKAO SA (3/2024) Informacja o proponowanym podziale niepodzielonej części zysku netto za rok 2019 oraz zysku netto za rok 2023

21.02.2024, 23:12aktualizacja: 21.02.2024, 23:13

Raport bieżący 3/2024

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") niniejszym informuje, iż w dniu 21 lutego 2024 roku Zarząd Banku postanowił przedłożyć Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku wniosek dotyczący podziału zysku netto Banku poprzez przeznaczenie:

1) niepodzielonej części zysku netto Banku za 2019 rok w wysokości 1 685 057 618,28 zł na dywidendę,

2) zysku netto Banku za 2023 rok w wysokości 6 718 134 911,22 zł:

a) w kwocie 3 354 367 034,52 zł na dywidendę,

b) w kwocie 1 686 584 359,44 zł na kapitał rezerwowy, oraz

c) pozostawienia niepodzielonej pozostałej części zysku w kwocie 1 677 183 517,26 zł.

Powyższa propozycja podziału zysku oznacza łączną wypłatę dywidendy w wysokości

5 039 424 652,80 zł. Proponowana wartość dywidendy przypadającej na jedną akcję to 19,20 zł.

Zarząd Banku postanowił zaproponować Walnemu Zgromadzeniu Banku ustalenie terminu prawa do dywidendy na dzień 24 kwietnia 2024 roku oraz terminu wypłaty dywidendy na dzień 10 maja 2024 roku.

Wniosek Zarządu Banku uzyskał pozytywną ocenę Rady Nadzorczej Banku.

Jednocześnie Bank informuje, że ostateczna decyzja o podziale zysku netto za 2019 oraz 2023 rok zostanie podjęta przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 MAR - informacja poufna

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1