Baring Private Equity Asia i CITIC Capital inwestują w rozwój Wall Street English

14.03.2018, 12:57aktualizacja: 14.03.2018, 12:57

Sprzedaż na rzecz Baring Private Equity Asia i CITIC Capital potwierdzona.

Barcelona, Hiszpania, 15 marca 2018 r./PRNewswire/ - Pearson sprzedał dzisiaj Wall Street English (WSE) za kwotę 300 milionów dolarów na rzecz funduszy stowarzyszonych z Baring Private Equity Asia (BPEA) i CITIC Capital Holdings Limited (CITIC Capital) po otrzymaniu wymaganych zgód regulacyjnych wcześniej tego roku.

WSE stanowi niepowtarzalną szansę inwestycyjną dla dwóch nowych właścicieli. Dysponując przeszło 400 ośrodkami z 180 tys. uczniów w 28 krajach, WSE to wysokiej jakości platforma, umożliwiający zwiększanie jej potencjału na rosnącym rynku rozwiązań nauki j. angielskiego dla dorosłych na całym świecie. Poprzez inwestycje ukierunkowane na otwarcie nowego ośrodka i bieżące inwestycje w rozwój produktów, BPEA i CITIC Capital będą wspierać ekspansję WSE na istniejących rynkach rozwijających się (w tym w Chinach) oraz na nowych rynkach na całym świecie, poprzez rozwój działalności finansowany przez WSE i franczyzy.

Dnia 27 listopada 2017 r. BPEA i CITIC Capital ogłosiły zamiar przejęcia WSE za kwotę 300 milionów dolarów.

Po uzyskaniu zgód regulacyjnych nowi właściciele nakreślili strategię rozwoju działalności WSE.

Strategia przewiduje realizację pięcioletniego planu, w ramach którego kapitał zostanie ulokowany w otwarcie nowych ośrodków oraz innowacje technologiczne i produktowe.

David Kedwards, dyrektor generalny Wall Street English, powiedział: "Po ostatecznym zatwierdzeniu nabycia i realizacji sprzedaży osiągnęliśmy ważny kamień milowy w naszej nowej strukturze własnościowej. Nasi nowi akcjonariusze dysponują uzupełniającą się wiedzą i doświadczeniem, i mają niezrównaną historię inwestycji w edukację, a ponadto podzielają naszą ambicję szybkiego rozwoju na rynku globalnym. Mamy wizję wykorzystania naszej platformy w celu napędzenia dalszego wzrostu i poprawy procesu uczenia się teraz, jak i w przyszłości. To bardzo ekscytujący okres dla naszej firmy".

W roku 2017 WSE odnotowała dobre wyniki w całym obszarze swojej działalności. W ośmiu krajach otwarto 22 nowe ośrodki, a w Chinach zarejestrowano dynamiczny wzrost sprzedaży i silny wzrost bazowego zysku z działalności operacyjnej. W ciągu ostatnich trzech lat WSE udoskonaliła swoją ofertę podstawową. Przedsiębiorstwo znajduje się w dobrym miejscu do globalnej ekspansji i reaguje na dynamikę rynku, potrzeby uczniów i zmiany technologiczne szybciej niż wcześniej.

David Kedwards dodał: "Wartość rocznych przychodów z rynku nauki języka angielskiego szacujemy na przeszło 23 mld dolarów, co będzie jeszcze rosło przy prognozowanych dwóch miliardach osób uczących się tego języka do roku 2020. Chcemy wykorzystać pojawiające się sposobności rynkowe poprzez inwestycje ukierunkowane na rozwój szczególnie w Chinach, Ameryce Południowej, Japonii i Indiach".

Więcej informacji o możliwościach partnerstwa z Wall Street i franczyzy można znaleźć pod adresem https://www.wallstreetenglish.com/contact.

WSE

Wall Street English to wiodąca na świecie sieć oferująca naukę języka angielskiego osobom dorosłym, którą uznaje się za wiodącą platformę nauczania metodą blended learning, która zapewnia uczniom doskonałe doświadczenia wiążące się ze stylem życia. Powodzenie WSE opiera się na silnej marce, i przeszło 46-letniej historii rozwoju i innowacji. W 2016 r. firma miała 180 tys. uczniów rozsianych po 70 ośrodkach należących do spółki w Chinach, dziewięciu placówkach spółki we Włoszech i 321 centrach działających na zasadzie franczyzy w 28 regionach na całym świecie.

Baring Private Equity Asia

Baring Private Equity Asia (BPEA) to jedna z największych i najbardziej uznanych prywatnych spółek inwestycyjnych w Azji z kapitałem zaangażowanym wynoszącym ponad 11 mld dolarów. Firma realizuje obejmujący całą Azję program inwestycyjny, sponsorując wykupy i zapewniając podmiotom kapitał na rozwój działalności, ekspansję i przejęcia. Ponadto firma prowadzi program inwestycji w nieruchomości na niepublicznym rynku kapitałowym, który również obejmuje cały obszar Azji. Od momentu założenia w 1997 r. spółka inwestuje w Azji i zatrudnia przeszło 150 pracowników w biurach w Hong Kongu, Chinach, Indiach, Indonezji, Japonii i Singapurze. W skład portfela BPEA obecnie wchodzi ponad 30 firm działających w całej Azji, które zatrudniają w sumie 150 tys. osób i w roku 2016 osiągnęły wartość sprzedaży na poziomie ok. 28 mld dolarów.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.bpeasia.com.

CITIC Capital Holdings Limited

Założona w roku 2002 spółka CITIC Capital Holdings Limited działa na rynku alternatywnego zarządzania inwestycjami i usług doradczych. CITIC zarządza kapitałem o wartości przeszło 22 mld dolarów zgromadzonym w ramach 100 funduszy i produktów inwestycyjnych poprzez swoją platformę aktywów różnych klas, obejmujących inwestycje w spółki niepubliczne, nieruchomości, strukturalne finansowanie inwestycji oraz zarządzenie aktywami. CITIC Capital posiada ponad 130 spółek portfelowych działających w 11 sektorach i zatrudniających przeszło 820 tys. osób na całym świecie.

Źródło: Wall Street English

KONTAKT: