BBI DEVELOPMENT SA (4/2024) Zawarcie Listu Intencyjnego dotyczącego projektu "Roma Tower"

20.03.2024, 20:55aktualizacja: 20.03.2024, 20:56

Raport bieżący 4/2024

W nawiązaniu do raportów bieżących: nr 25/2021 z dnia 10 listopada 2021 r., nr 38/2021 z dnia 29 grudnia 2021 r., nr 53/2022 z dnia 13 września 2022 r., nr 56/2022 z dnia 13 października 2022 r. oraz nr 52/2023 z dnia 18 lipca 2023 roku BBI Development S.A. (dalej: "Emitent") informuje, że w dniu 20 marca 2024 roku spółka zależna od Emitenta pn. "Realty 4 Management spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Projekt Developerski 7 spółka komandytowo-akcyjna" (dalej: "PD7"), jak również spółka współkontrolowana przez Emitenta pn. "PW spółka z ograniczoną odpowiedzialnością RT spółka jawna" (dalej: "PW RT") zawarły ze spółką grupy kapitałowej Liebrecht _ WooD pn. "Liebrecht and Wood spółka z ograniczoną odpowiedzialnością RT spółka jawna" (dalej: "LW RT") list intencyjny dotyczący aktualizacji postanowień umowy inwestycyjnej zawartej 10 listopada 2021 r. (dalej: "Umowa Inwestycyjna"), a dotyczącej wspólnej realizacji przez w/w podmioty projektu deweloperskiego pn. "Roma Tower" realizowanego w Warszawie, w kwartale ulic Nowogrodzkiej, Emilii Plater, Św. Barbary oraz Wspólnej (dalej: "Projekt").

Wskazane powyżej podmioty (dalej także łącznie: "Strony") są stronami Umowy Inwestycyjnej i wspólnie realizują Projekt. Strony zgodnie postanowiły o potrzebie prowadzenia negocjacji w celu aktualizacji postanowień Umowy Inwestycyjnej w szczególności w zakresie: (i) terminów realizacji poszczególnych etapów Projektu (w tym w zakresie terminu uzyskania pozwolenia na budowę w Projekcie), (ii) zmiany harmonogramu poszczególnych etapów finansowania Projektu (Projekt wymaga przyspieszenia finansowania, pomimo nieuzyskania dotychczas pozwolenia na budowę dla Projektu) oraz (iii) wysokości i formy tego finansowania (w tym możliwości pozyskania finansowania Projektu w formie pożyczek oraz dokonania refinansowania istniejącego zadłużenia zabezpieczonego na nieruchomości Projektu), a także (iv) propozycji zmian w strukturze udziałowej Projektu. Negocjacje dotyczyć będą także możliwego przystąpienia do Projektu przez jednostki z Grupy Kapitałowej BBI Development S.A. w charakterze nowych, pośrednich inwestorów w Projekcie, jako udziałowców LW RT, jak również pozyskania finansowania potrzebnego dla dokonania powyższych zmian w zakresie realizacji i struktury udziałowej Projektu.

Strony postanowiły, iż dołożą wszelkich starań, aby nowe porozumienie dokonujące zmiany Umowy Inwestycyjnej zostało zawarte najpóźniej do dnia 30 czerwca 2024 r. O zawarciu nowego porozumienia zmieniającego Umowę Inwestycyjną albo też o ewentualnym niepowodzeniu negocjacji Emitent poinformuje w odrębnym raporcie bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz