BEST SA (28/2023) Podsumowanie oferty obligacji serii Z3.

25.07.2023, 17:37aktualizacja: 25.07.2023, 17:38

Raport bieżący 28/2023

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 25 lipca 2023 r. nastąpił przydział obligacji serii Z3 (Obligacje). Emisja Obligacji nastąpiła w ramach zatwierdzonych przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 4 listopada 2022 r. prospektu podstawowego oraz w dniu 20 kwietnia 2023 r. suplementu nr 1, które razem stanowią prospekt podstawowy sporządzony przez Spółkę w związku z publicznym programem emisji obligacji o wartości nominalnej do 250.000.000 złotych (Prospekt) oraz w oparciu o ostateczne warunki emisji Obligacji (Ostateczne Warunki) opublikowane w dniu 10 lipca 2023 r. Subskrypcją objętych było 200.000 (dwieście tysięcy) sztuk Obligacji. Emisja Obligacji doszła do skutku i zostało przydzielonych inwestorom 200.000 (dwieście tysięcy) sztuk Obligacji o wartości nominalnej 100 (sto) złotych każda, o łącznej wartości nominalnej 20.000.000 (dwadzieścia milionów) złotych. Subskrypcję prowadzono w dniach od 11 lipca 2023 r. (włącznie) do 21 lipca 2023 r. (włącznie). W tym okresie prawidłowe zapisy złożyło 627 (sześciuset dwudziestu siedmiu) inwestorów na 328.135 (trzysta dwadzieścia osiem tysięcy sto trzydzieści pięć) sztuk Obligacji. Emitent przydzielił 616 (sześciuset szesnastu) inwestorom 200.000 (dwieście tysięcy) sztuk Obligacji. Emitent dokonał redukcji zapisów. Średnia stopa redukcji zapisów wyniosła 39,05%. Oferta nie była podzielona na transze. Obligacje były obejmowane po cenie emisyjnej, której wysokość zależała od dnia, w którym inwestor złoży zapis na Obligacje i która dla poszczególnych dni przyjmowania zapisów została podana w ostatecznych Warunkach Emisji (tj. 99,40 złotych od 11 do 14 lipca 2023 r., 99,70 złotych od 15 do 18 lipca 2023 r., 100,00 złotych od 19 do 21 lipca 2023 r.). Emitent nie zawierał umów o subemisję tym samym Obligacje nie były obejmowane przez subemitentów. Wartość przeprowadzonej subskrypcji w cenie emisyjnej wyniosła 19.904.499,80 (dziewiętnaście milionów dziewięćset cztery tysiące czterysta dziewięćdziesiąt dziewięć i 80/100) złotych. Spółka opublikuje odrębny raport bieżący dotyczący rozliczenia kosztów emisji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz