BLACK LION FUND SA transakcja na akcjach emitenta pomiędzy spółkami kontrolowanymi przez prezesa zarządu

24.10.2014, 14:22aktualizacja: 24.10.2014, 14:22

Raport bieżący 26/2014

Zarząd spółki Black Lion Fund Spółka Akcyjna ("Spółka"), działając na podstawie art. 70 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych,

niniejszym informuje o otrzymaniu w dniu 23 października 2014 r. zawiadomień następujących akcjonariuszy o zmianie stanu posiadania akcji oraz głosów w Spółce

1. Pana Macieja Wandzla (M.Wandzel) i Novakonstelacja Limited z siedzibą w Larnace ("Novakonstelacja")

M.Wandzel i Novakonstelacja zawiadomili Spółkę, że w wyniku zbycia przez Novakonstelacja w dniu 17 października 2014 r. 20.911.720 akcji Spółki, bezpośredni udział Novakonstelacja w ogólnej liczbie głosów w Spółce zmniejszył się o ponad 2% ogólnej liczby głosów oraz spadł poniżej 5% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Zbycie akcji nastąpiło w wyniku sprzedaży przez Novakonstelacja, na mocy umowy sprzedaży zawartej w dniu 17 października 2014 r., 20.911.720 akcji Spółki do spółki Madras 1 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie, w której udziały posiadają (w proporcjach 50%/50%) M.Wandzel i jego małżonka, Pani Małgorzata Wandzel (którzy objęci są wspólnością majątkową małżeńską). Transakcja została dokonana w ramach grupy kapitałowej - pomiędzy podmiotami kontrolowanymi przez M.Wandzla, poza rynkiem regulowanym i rozliczona w dniu 17 października 2014 r.

Stosownie do zawiadomienia, przed transakcją, o której mowa w zawiadomieniu, Zawiadamiający posiadali (Novakonstelacja bezpośrednio, M.Wandzel wyłącznie za pośrednictwem Novakonstelacja) 20.911.720 akcji Spółki reprezentujące 17,38% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 20.911.720 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 17,38% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Stosownie do treści zawiadomienia, po przeprowadzeniu transakcji, Novakonstelacja nie posiada bezpośrednio żadnych akcji Spółki. Natomiast M.Wandzel za pośrednictwem Madras 1 Sp. z o.o. posiada pośrednio 20.911.720 akcji Spółki reprezentujące 17,38% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 20.911.720 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 17,38% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Ponadto Zawiadamiający poinformowali że brak jest podmiotów dominujących i zależnych wobec Zawiadamiających, innych niż wskazane w niniejszym zawiadomieniu, które posiadałyby akcje Spółki. Nie występują osoby, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c.

2. Pana Macieja Wandzla (M.Wandzel), Pani Małgorzaty Wandzel (Pani Wandzel) i Madras 1 Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Madras")

M.Wandzel, działając w imieniu własnym, Pani Wandzel oraz w imieniu Madras zawiadomił Spółkę, że w wyniku nabycia przez Madras w dniu 17 października 2014 r. 20.911.720 akcji Spółki, bezpośredni udział Madras w ogólnej liczbie głosów w Spółce przekroczył 15% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Nabycie akcji nastąpiło w wyniku sprzedaży przez Novakonstelacja Limited, na mocy umowy sprzedaży zawartej w dniu 17 października 2014 r., 20.911.720 akcji Spółki do spółki Madras, w której udziały posiadają (w proporcjach 50%/50%) M.Wandzel i Pani Wandzel. Transakcja została dokonana w ramach grupy kapitałowej - pomiędzy podmiotami kontrolowanymi przez M.Wandzla, poza rynkiem regulowanym i rozliczona w dniu 17 października 2014 r.

Stosownie do zawiadomienia, przed transakcją, o której mowa w zawiadomieniu, M.Wandzel posiadał pośrednio (za pośrednictwem Novakonstelacja Limited) 20.911.720 akcji Spółki reprezentujące 17,38% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 20.911.720 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 17,38% ogólnej liczby głosów w Spółce. Natomiast Madras nie posiadała bezpośrednio żadnych akcji Spółki.

Po przeprowadzeniu transakcji, o której mowa w zawiadomieniu, Zawiadamiający posiadają (M.Wandzel wyłącznie za pośrednictwem Madras, natomiast Madras bezpośrednio) 20.911.720 akcji Spółki reprezentujące 17,38% kapitału zakładowego Spółki, uprawniające do wykonywania 20.911.720 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 17,38% ogólnej liczby głosów w Spółce.

W związku z przekroczeniem przez Madras 10% ogólnej liczby głosów w Spółce M.Wandzel poinformował, że w okresie najbliższych 12 miesięcy Madras zamierza utrzymać na obecnym poziomie swoje zaangażowanie w Spółkę.

Ponadto stosownie do treści zawiadomienia, brak jest podmiotów dominujących i zależnych wobec Zawiadamiających, innych niż wskazane w niniejszym zawiadomieniu, które posiadałyby akcje Spółki. Nie występują osoby, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c.

Ponadto M.Wandzel poinformował, że pomiędzy nim i Panią Wandzel obowiązuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra