BORYSZEW SA (4/2024) Podpisanie nowej umowy restrukturyzacyjnej z kluczowym klientem Grupy BAP

14.03.2024, 12:19aktualizacja: 14.03.2024, 12:21

Raport bieżący 4/2024

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 1/2024 z dnia 16 stycznia 2024 roku, Zarząd Boryszew S.A ("Emitent", "Spółka") informuje, że w dniu 14 marca 2024 roku wskazane poniżej spółki zależne Emitenta, działające w segmencie motoryzacja, otrzymały podpisaną umowę ("Umowa") z istotnym Klientem Grupy Kapitałowej Emitenta ("Klient").

Umowa dotyczy wsparcia przez Klienta restrukturyzacji w latach 2024 - 2026 następujących spółek: Boryszew Kunststofftechnik Deutschland GmbH, Maflow Plastics Poland Spółka z o.o. oraz AKT plastikářská technologie Čechy, spol. S.r.o. ("Spółki BAP").

Zgodnie z Umową w okresie restrukturyzacji, tj. do końca 2026 roku Klient będzie partycypował w kosztach związanych z restrukturyzacją poprzez uzgodnioną podwyżkę cen na produkty Spółek BAP.

W ocenie Emitenta zawarcie Umowy będzie miało istotnie pozytywny wpływ na wyniki Spółek BAP oraz Grupy Kapitałowej Emitenta oraz umożliwi osiągniecie przez Spółki BAP dodatniego wyniku operacyjnego na poziomie EBITDA w okresie Umowy.

Umowa obowiązuję od dnia 1 stycznia 2024 roku a warunkiem otrzymania wsparcia przez Spółki BAP jest terminowa i zgodna z planem realizacja działań restrukturyzacyjnych.

Podstawowym założeniem Umowy jest wspólne solidarne działanie Spółek BAP i Klienta. Przeprowadzenie procesu restrukturyzacji zapewni Spółkom BAP stabilizację operacyjną oraz poprawi ich pozycję rynkową.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz