BORYSZEW SA rejestracja przez sąd zmiany wysokości kapitału zakładowego spółki

05.11.2014, 12:57aktualizacja: 05.11.2014, 12:57

Raport bieżący z plikiem 69/2014

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Boryszew S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, iż Spółka otrzymała w dniu dzisiejszym postanowienie o zarejestrowaniu w dniu 27 października 2014 roku przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego (Sygnatura akt: WA XII NS-REJ.KRS/060893/14/955) podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z kwoty 220.000.000,00 zł (słownie: dwieście dwadzieścia milionów złotych) do kwoty 240.000.000,00 zł (słownie: dwieście czterdzieści milionów złotych) to jest o kwotę 20.000.000,00 zł (słownie: dwadzieścia milionów złotych). Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki dokonane zostało na podstawie Uchwały nr 24 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Boryszew S.A. z dnia 25 czerwca 2014 roku poprzez emisję 20.000.000 (słownie: dwadzieścia milionów) akcji zwykłych, na okaziciela, serii B, o wartości nominalnej równej 1,00 zł (słownie: jeden złoty 0/100) każda.

W związku z zarejestrowaną przez Sąd zmianą wysokości kapitału zakładowego zmienił się Statut Spółki, w ten sposób, że dotychczasowy § 6 ust. 1 Statutu Spółki otrzymał następujące brzmienie:

"Kapitał zakładowy Spółki wynosi 240.000.000 zł (dwieście czterdzieści milionów złotych) i dzieli się na 220.000.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii A o wartości nominalnej 1,00 złoty oraz 20.000.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 1,00 złoty." Na każdą akcję przypada jeden głos.

Jednocześnie Spółka informuje, iż w postanowieniu Sądu wystąpiła oczywista pomyłka pisarska polegająca na wpisaniu w Dziale 1 Rubryka 8 pkt 3 błędnej liczby akcji wszystkich emisji, wpisano: 24.000.000, winno być: 240.000.000. Mając na uwadze powyższe Zarząd Boryszew S.A. wystąpi niezwłocznie do Sądu o sprostowanie oczywistej pomyłki pisarskiej.

Zgodnie z § 5 ust 1 pkt 9 i § 38 ust.1 pkt 2b Rozporządzenia

Więcej na: biznes.pap.pl