BOŚ SA (15/2022) Fitch Ratings Ltd potwierdził oceny ratingowe oraz stabilną perspektywę BOŚ

19.10.2022, 10:40aktualizacja: 19.10.2022, 10:41

Raport bieżący 15/2022

Zarząd Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, że w dniu 19 października 2022r. agencja ratingowa Fitch Ratings Ltd ("Agencja") potwierdziła oceny ratingowe oraz stabilną perspektywę Banku.

Poniżej przedstawiono oceny ratingowe BOŚ S.A.:

Rating długoterminowy IDR w walucie obcej (Long-term Foreign Currency IDR): BB-', perspektywa stabilna,

Rating krótkoterminowy IDR w walucie obcej (Short-term Foreign Currency IDR): B',

Krajowy rating długoterminowy (National Long-term Rating) BBB-(pol)', perspektywa stabilna,

Krajowy rating krótkoterminowy (National Short-term Rating): F3(pol)',

Rating indywidualny (Viability Rating): bb-',

Rating wsparcia rządowego (Government Support): b',

Krajowy rating długoterminowy dla obligacji (senior unsecured): BBB-(pol)',

Rating dla obligacji podporządkowanych (subordinated): BB(pol)',

Krajowy rating krótkoterminowy obligacji (short-term senior unsecured): F3 (pol)'.

Definicje ratingów dostępne są na stronie Agencji pod adresem www.fitchratings.com, gdzie publikowane są także ratingi, kryteria i metodyki.

Agencja wycofała rating wsparcia (support rating) i pułap wsparcia (support floor), jako nieistotne z punktu widzenia Agencji, zgodnie ze zaktualizowanymi kryteriami ratingu banków z dnia 12 listopada 2021 roku oraz przyznała rating wsparcia rządowego na poziomie "b".

Ponadto, Agencja w swym raporcie poinformowała, że rating banku odzwierciedla między innymi niską jakość aktywów i umiarkowaną kapitalizację przy jednoczesnej poprawiającej się rentowności oraz występujących znacznych buforach płynności.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz