Brendan Colgan mianowany na nowego dyrektora generalnego koncernu Rosti Group

12.01.2016, 14:37aktualizacja: 12.01.2016, 14:37

MALMÖ, Szwecja, 11 stycznia 2016 /PRNewswire/ - Zarząd koncernu Rosti Group mianował Brendana Colgana na stanowisko dyrektora generalnego koncernu - nominacja wejdzie w życie 1 marca 2016 roku. Colgan obejmie stanowisko po ustępującym Borje Vernet, który piastował tę funkcję od 2007 roku. Poprzednio Colgan był dyrektorem zarządzającym oddziału w dziale inżynierii precyzyjnej imi, międzynarodowego koncernu inżynieryjnego.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160111/320931LOGO)

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160111/320932)

Mats Heiman, prezes Zarządu koncernu Rosti Board, zauważył: "Brendan Colgan posiada bogate doświadczenie operacyjne oraz w zakresie współpracy międzynarodowej zdobyte w dużych przedsiębiorstwach o zasięgu globalnym. Dzięki swoim zdolnościom komunikacyjnym prowadził ważne programy ukierunkowane na zmianę, pomyślnie kierował rozwojem przedsiębiorstwa oraz przyczynił się do zwiększenia zysków w spółkach, dla których pracował. Posiadane przez niego doświadczenie w pracy w międzynarodowych zespołach wraz z dogłębną znajomością wysoko wyspecjalizowanych i rozwiniętych gałęzi przemysłu kwalifikują go na najważniejsze stanowisko w Rosti, z którego pokieruje jego rozwojem i ekspansją. Chciałbym podziękować panu Borje Vernet, obecnemu dyrektorowi generalnemu koncernu, który od roku 2007 dzięki wysokiej rentowności zdołał dziesięciokrotnie zwiększyć jego obroty do wartości 500 milionów euro".

Brendan Colgan skomentował ten wybór następująco: "Poczytuję sobie za zaszczyt możliwość kontynuacji od wewnątrz dzieła budowania na wypracowanych przez koncern fundamentach wysokiej rentowności i dobrze ugruntowanych wartości. Rosti Group posiada silną pozycję na rynkach Europy i Azji, dlatego cieszy mnie perspektywa kierowania rozwojem koncernu w kierunku osiągnięcia wyznaczonego celu, jakim jest podwojenie obrotów przed 2019 rokiem - z obecnej wartości 500 milionów do miliarda euro - zarówno przez rozwój organiczny, jak i w drodze przejmowania innych spółek".

W 2015 r. Bore Vernet, obecny dyrektor generalny koncernu Rosti Group, poinformował radę dyrektorów o zamiarze zrezygnowania z funkcji dyrektora generalnego Rosti. W styczniu 2016 r. Borje zasiądzie na fotelu dyrektora generalnego Dacke Industri AB, spółki wchodzącej w skład Nordstjernan. Wraz z objęciem nowej funkcji wprowadzi on strategię dotyczącą inwestycji w spółki z branży technologicznej ukierunkowaną na systemowe rozwiązania i części dostosowane do potrzeb klienta.

Brendan Colgan

Brendan Colgan urodził się w Irlandii Północnej. Odniósł sukces zawodowy, pracując w Charter International Plc, międzynarodowej spółce inżynieryjnej, w skład której wchodzą firmy esab i Howden, gdzie miał możliwość pełnić różne role i zajmować wiele stanowisk, w tym kilka na szczeblu kierowniczym. Jego praca obejmowała działania na wszystkich kontynentach, a także dłuższe okresy pobytu za granicą, np. w Meksyku, Australii i USA. Po powrocie z Wielkiej Brytanii zajmował się rozwojem i strategią biznesu na potrzeby grupy, będąc również odpowiedzialnym za zarządzanie i administrację. W tym czasie zasiadał również w zarządzie amerykańskiego oddziału przedsiębiorstwa. W dalszej karierze zawodowej odpowiadał za firmę esab w regionie Azji i Pacyfiku, Bliskiego Wschodu i Afryki. W 2011 r. został wyznaczony na dyrektora generalnego firmy esab. W kolejnym roku Colgana przejęła konkurencyjna spółka imi Plc, aby zlecić mu kierowanie działem inżynierii precyzyjnej, którego obrót handlowy wynosi 1 mld euro i który zatrudnia 6 tys. pracowników. Spółka imi Precision Engineering jest światowym liderem w zakresie technologii sterowania hydraulicznego zaopatrującym wiele rynków.

Rosti Group jest światowym liderem w zakresie produkcji wtryskarek do tworzyw sztucznych i podwykonawcą produkcji w sektorze motoryzacji, opakowań, sprzętu AGD i profesjonalnego, maszyn na potrzeby przedsiębiorstw oraz nauk przyrodniczych. Rosti posiada 12 zakładów w Europie i Azji oraz zatrudnia 4 tys. pracowników. Zyski koncernu ze sprzedaży wynoszą 500 mln euro. Rosti prężnie się rozwija dzięki zrównoważonemu rozwojowi i przejęciom innych przedsiębiorstw. W siedzibie głównej w Malmö zatrudnionych jest 12 osób. Koncern Rosti należy do szwedzkiej grupy inwestycyjnej Nordstjernan.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.rosti.com i http://www.nordstjernan.se

Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160111/320931LOGO

Źródło: Rosti