BRIJU SA Informacja o działaniach naruszających dobre imię Spółki

08.10.2015, 22:48aktualizacja: 08.10.2015, 22:48

Raport bieżący 47/2015

Zarząd BRIJU S.A. z siedzibą w Poznaniu ("Spółka", "Emitent") informuje, że w ostatnim okresie Spółka oraz członkowie Zarządu stali się przedmiotem bezprecedensowego ataku, mającego na celu zniszczenie ich wiarygodności oraz dobrego wizerunku. Nasilone działania w mediach tradycyjnych i elektronicznych przeciwko dobremu imieniu Spółki, groźby karalne oraz żądania finansowe, z których treści jednoznacznie wynika, że osoby będące ich autorami są jednocześnie odpowiedzialne za pojawiające się fałszywe treści w środkach masowego przekazu krzywdzące dobre imię Spółki i członków Zarządu spowodowały, że Spółka złożyła zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa i sprawa jest obecnie prowadzona przez Prokuraturę Rejonową w Gnieźnie pod sygn. Akt 1 Ds. 1214/15. Spółka skierowała również drugie zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej w Gnieźnie o próbie szantażu i wymuszenia haraczu oraz o naruszeniu dóbr osobistych.

W raporcie bieżącym nr 42/2015 Emitent informował o zakupie nieruchomości. Rozszerzając informacje przekazane w raporcie Zarząd informuje, że do stycznia 2015 roku nieruchomość była własnością Futurat Financial Sp. z o.o. i Spółka S.K.A., spółki powiązanej osobowo z Zarządem Spółki. Spółka Futurat Financial Sp. z o.o. i Spółka S.K.A. zbyła m.in. przedmiotową nieruchomość w związku z realizowanymi planami zakończenia działalności deweloperskiej. Nieruchomość ostatecznie trafiła do spółki Peran Sp. z o.o.. Cena sprzedaży przedmiotowej nieruchomości przez Futurat Financial Sp. z o.o. i Spółka S.K.A. nie odbiegała istotnie od ceny po jakiej nieruchomość nabył Emitent.

W związku z dynamicznym rozwojem sieci sklepów oraz zwiększającą się ilością salonów działających pod marką BRIJU, Zarząd Spółki przeanalizował dotychczasowy model realizacji dostaw z uwzględnieniem zwiększającego się wolumenu towarów niezbędnych do obsługi sieci sprzedażowej i dostrzegł możliwość organizacji procesów logistycznych w większym stopniu odpowiadającym aktualnym potrzebom Spółki. Usprawnienie organizacji dostaw w oparciu o rozszerzone możliwości logistyczne pozwoli jednocześnie na optymalizację kosztów, m.in. kosztów związanych z metkowaniem towaru, przygotowaniem wysyłek oraz magazynu dla opakowań jednostkowych biżuterii. W związku z powyższym Spółka zdecydowała o zakupie nieruchomości celem zabezpieczenia swoich interesów w podanym wyżej zakresie i rozpoczęła obecnie adaptację nieruchomości do swoich potrzeb (utwardzenie dojazdu do części magazynowej, montaż monitoringu).

Jednocześnie z rozwojem sieci detalicznej Emitent przygotował koncepcję wprowadzenia restrukturyzacji układu organizacyjnego podmiotów operacyjnych w Grupie Kapitałowej BRIJU S.A., o której informował w raporcie bieżącym nr 46/2015. Koncepcja ma na celu usprawnienie działalności grupy ze szczególnym uwzględnieniem kwestii podatkowych. Całość koncepcji została opracowana we współpracy z Kancelarią Yours Panasiuk Sp.k.

Zarząd Spółki zdecydował o przekazaniu powyższych informacji do publicznej wiadomości z uwagi na próbę szantażu groźbą przedstawienia wprowadzanych zmian organizacyjnych i zakupu nieruchomości w fałszywym, negatywnym świetle w środkach masowego przekazu.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz