BUDIMEX SA droga ekspresowa S5 Poznań - Wrocław - wybór oferty Budimeksu SA

27.05.2014, 18:43aktualizacja: 27.05.2014, 18:43

Raport bieżący 44/2014

Zarząd Budimeksu SA zawiadamia, że w dniu 27 maja 2014 r. został poinformowany przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad o wyborze oferty konsorcjum Budimeksu SA (lider konsorcjum z udziałem 50%) i Heilit+Woerner Sp. z o.o. (partner konsorcjum z udziałem 50%) jako najkorzystniejszej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na: "Zaprojektowanie i wybudowanie drogi ekspresowej S5 Poznań - Wrocław na odcinku Korzeńsko (bez węzła) - węzeł Widawa Wrocław zadanie 1 odcinek od Korzeńska (km ok. 108+758) do km 123+700".

Wartość oferty: 468 500 000,00 złotych netto

Termin rozpoczęcia robót: w dniu podpisania umowy

Termin zakończenia robót: 30 miesięcy od dnia podpisania umowy. Do czasu realizacji robót nie wlicza się okresów zimowych (tj. od 15 grudnia do 15 marca)

Okres gwarancji: 10 lat

Warunki finansowe:

Zaliczka: od 1% do 5% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto

Płatność: do 30 dni od daty otrzymania przez zamawiającego faktur

Gwarancja bankowa dobrego wykonania: 10% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto

Wysokość kar płaconych przez wykonawcę:

1. 15% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto z tytułu odstąpienia od umowy, a w przypadku odstąpienia od

części robót - w wysokości 15% wartości tych robót.

2. Za przekroczenie czasu na ukończenie - 0,01% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto za każdy dzień zwłoki, 0,03% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto za każdy dzień zwłoki w trzecim i czwartym tygodniu, 0,05%

zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto za każdy dzień zwłoki w każdym kolejnym tygodniu, począwszy od piątego tygodnia.

3. Za niewykonanie każdej z wymaganych minimalnych ilości wykonania (kamienie milowe) w ustalonym terminie - 0,02% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto za każdy dzień zwłoki, kary umowne za niespełnienie każdego z warunków dotyczących wymaganej minimalnej ilości wykonania naliczane będą oddzielnie.

4. Za niezgłoszenie któregokolwiek z podwykonawców, dostawców, usługodawców w wysokości 30 000 PLN za każdego niezgłoszonego podwykonawcę, dostawcę, lub usługodawcę.

5. Za wykonanie za pomocą podwykonawców innych robót niż wskazane w ofercie bez zgody zamawiającego - w wysokości 10% wartości wykonywanych przez podwykonawców robót.

Wysokość kar płaconych przez zamawiającego:

15% zaakceptowanej kwoty kontraktowej brutto z tytułu odstąpienia od umowy z przyczyn zależnych od zamawiającego.

Zamawiający ma prawo dochodzenia odszkodowania przewyższającego wysokość kar umownych, do wysokości rzeczywiście poniesionej szkody.

Wartość oferty przewyższa 10% kapitałów własnych Budimeksu SA.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra