BUDVAR CENTRUM SA przeniesienie przedsiębiorstwa BUDVAR Centrum SA w rozumieniu art. 551 kodeksu cywilnego do spółki zależnej BUDVAR Centrum Sp. z o.o. w celu pokrycia wkładu niepieniężnego

01.04.2014, 12:35aktualizacja: 01.04.2014, 12:35

Raport bieżący 27/2014

Zarząd BUDVAR Centrum SA informuje, że w dniu 31 marca 2014 roku zawarta została umowa przeniesienia przedsiębiorstwa BUDVAR Centrum SA w rozumieniu art. 55(1) kodeksu cywilnego do spółki zależnej BUDVAR Centrum Sp. z o.o. w celu pokrycia wkładu niepieniężnego.

BUDVAR Centrum SA - jako właściciel przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 55(1) kodeksu cywilnego, stanowiącego zespół składników niematerialnych i materialnych, obejmujących w szczególności wszystkie posiadane przez BUDVAR Centrum SA nieruchomości, prawa użytkowania wieczystego gruntów wraz z własnością posadowionych na nich budynków i budowli, rzeczowy majątek trwały, w tym maszyny i urządzenia własne, pozostałe środki trwałe, środki trwałe w budowie, wierzytelności, kredyty i pożyczki, zobowiązania handlowe i wszelkie inne zobowiązania związane z prowadzeniem Przedsiębiorstwa, koncesje, licencje i zezwolenia, środki pieniężne, prawa do znaków towarowych, certyfikaty, prawa i obowiązki wynikające z wszelkich stosunków cywilnoprawnych, których stroną była BUDVAR Centrum SA (z wyłączeniem kilku umów o roboty budowlane, których wartość pojedynczo ani łącznie nie spełnia kryteriów umowy znaczącej, a zapisy których zabraniały cesji wierzytelności) -przeniosła na rzecz BUDVAR Centrum Sp. z o.o., w której posiada 100 % udziałów, całe powyżej opisane przedsiębiorstwo, w zamian za udziały w podwyższonym kapitale zakładowym BUDVAR Centrum Sp. z o.o.

Uchwałą nr 1 z dnia 31 marca 2014 roku Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników BUDVAR Centrum Sp. z o.o. podwyższyło kapitał zakładowy BUDVAR Centrum Sp. z o.o. z kwoty 5.000,- zł do kwoty 16.005.000,- zł, poprzez utworzenie nowych 320.000,- udziałów po 50,- zł każdy, przy czym wszystkie nowopowstałe udziały zostały objęte przez dotychczasowego wspólnika, tj. BUDVAR Centrum SA, która w zamian za nie wniosła aportem przedsiębiorstwo powyżej opisane, o wartości 16.000.000,- zł.

Na dokonanie przez Emitenta rozporządzenia w postaci wniesienia aportem przedsiębiorstwa Spółki w rozumieniu art. 55(1) kodeksu cywilnego do nowopowstałej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w dniu 18 marca 2014 roku wyraziła zgodę Rada Nadzorcza BUDVAR Centrum SA. Stosownie do art. 17 ust. 2 k.s.h., zgoda Walnego Zgromadzenia może być wyrażona po dokonaniu czynności prawnej, nie później jednak niż

w terminie dwóch miesięcy od złożenia oświadczenia przez Spółkę - Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy BUDVAR Centrum SA, którego porządek obrad przewiduje podjęcie uchwały w przedmiotowej sprawie, zwołane zostało na dzień 23 kwietnia 2014 roku.

Kryterium uznania przedmiotowej umowy za istotną stanowi wartość umowy przekraczająca kwotę 10 % kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/