BYD wprowadza w Europie model Han EV w klasie premium

03.08.2020, 14:48aktualizacja: 03.08.2020, 14:48

Flagowy model sedana największego chińskiego producenta samochodów wzbudza zainteresowanie w Europie.

STUTTGART, Niemcy, 31 lipca 2020 r. /PRNewswire/ -- spółka BYD Auto Co., Ltd. (SEHK: 1211, SZSE: 002594), największy producent samochodów elektrycznych w Chinach, podczas pokazu roadshow w niemieckim Stuttgarcie zaprezentowała Han EV – długo wyczekiwany model sedana w klasie premium.

Brak znajomości chińskich marek samochodowych wśród niemieckich konsumentów nie przeszkodził Han EV we wzbudzeniu ogromnego zainteresowania swoim uderzającym wyglądem. Auto chwalono za fenomenalny design, wyjątkowe wrażenia z jazdy i wyrazistość.

Dla konsumentów w Europie Han EV będzie pełnił funkcję okna na chiński rynek motoryzacyjny, zapewniając nań mową perspektywę.

Han EV jest pierwszym masowo produkowanym modelem, który wyposażono w nową baterię BYD –Blade Battery – stworzoną w oparciu o przełomową technologię odzwierciedlającą potencjał badawczo-rozwojowy spółki i przyświecający jej cel wyznaczania nowych standardów bezpieczeństwa w branży. Bateria Blade Battery posiada ogniwa ułożone w szeregu i umieszczone w akumulatorze, zwiększając wykorzystanie przestrzeni o ponad 50% w porównaniu do konwencjonalnych baterii. Stworzona przez Han wersja długodystansowa posiada certyfikowany przez NEDC zasięg 605 km.

Wersja 4WD o podwyższonych parametrach technicznych wyposażona jest w zintegrowany układ hamulcowy produkcji Boscha, dzięki czemu może pochwalić się najkrótszą na świecie drogą hamowania, która wynosi 32,8 m przy prędkości 100 km. Odznaczający się wysoką wydajnością, wykonany z węglika krzemu moduł sterowania silnikiem wykonany w technologii MOSFET umożliwia przyspieszenie do 100 km/h w jedyne 3,9 sekundy. Podczas testów łosia Han EV wykazał się doskonałą przyczepnością i stabilnością, osiągając maksymalną prędkość 80 km/h dzięki elektronicznemu programowi stabilizacji. Jako flagowy pojazd elektryczny odznaczający się inteligentnymi rozwiązaniami Han EV wyposażony jest również w DiPilot, czyli inteligentny system wspomagania jazdy opracowany przez BYD. Asystent jazdy DiDAS, będący jednym z głównych podsystemów DiPilot, kwalifikuje się do poziomu 2.5 standardu SAE dla pojazdów autonomicznych.

W okresie 25 lat od powstania BYD wypracowała silną reputację w dziedzinie badań i rozwoju oraz współpracy międzynarodowej, konsekwentnie udoskonalając swoje produkty i technologie zgodnie z normami w zakresie nowych pojazdów energetycznych. BYD stworzyła światowej klasy łańcuch dostaw, pozyskując najbardziej utalentowanych pracowników na świecie, by tworzyć lepsze samochody dla wszystkich. Elitarny zespół projektantów pod wodzą Wolfganga Joseffa Eggera, Juana Manuela Lopeza i Michele Domenico, kierując się globalną wizją, opracował Dragon Face – język designu zastosowany wewnątrz i na zewnątrz samochodu, który stanowi dopracowanie charakterystycznej estetyki chińskich aut.

Europejski debiut Han EV miał miejsce 13 maja. Han EV ucieleśnia ducha i esencję kultury Chin, pokazując technologiczną biegłość chińskiego producenta, a zarazem łącząc elementy tradycyjne i inspirowane smokami z nowoczesną i przełomową estetyką.

BYD

Spółka BYD Company Ltd. to jedno z największych w Chinach przedsiębiorstw niepublicznych. Założona w 1995 r. firma szybko wypracowała solidne zaplecze wiedzy z zakresu akumulatorów elektrycznych, nieustannie działając na rzecz zrównoważonego rozwoju i z powodzeniem rozwijając swoje rozwiązania w dziedzinie energii odnawialnej. Firma działa w ponad 50 państwach i regionach. Stworzenie Ekosystemu Energii Zeroemisyjnej – łączącego niedrogą produkcję energii ze słońca, niezawodne magazynowanie energii i najnowocześniejszy transport zelektryfikowany – zapewniło jej pozycję lidera w sektorze energetycznym i transportowym. Spółka BYD jest notowana na giełdach papierów wartościowych w Hongkongu i Shenzhen. Więcej informacji na jej temat można znaleźć na stronie www.byd.com.

Materiał filmowy – https://mma.prnewswire.com/media/1222433/BYDHAN.mp4

Źródło: BYD Auto Co., Ltd.

KONTAKT: Kontakt na terenie Azji Pacyficznej Richard Li, pr@byd.com, tel: +86-755-8988-8888-69666; Europe: Penny Peng, penny.peng@byd.com, tel: +31-102070888; North America: Frank Girardot, frank.girardot@byd.com, tel: +1-213-245-6503

Data publikacji 03.08.2020, 14:48
Źródło informacji PR Newswire