CALATRAVA CAPITAL SA (18/2016) Zawarcie znaczącej umowy

26.08.2016, 18:49aktualizacja: 26.08.2016, 18:49

Raport bieżący 18/2016

Zarząd CALATRAVA CAPITAL S.A. z siedzibą w Warszawie podaje do publicznej wiadomości, że w dniu 25 sierpnia 2016 roku Spółka zawarła dwie umowy datio in solutum w wyniku czego dokonała spłaty zobowiązań w łącznej kwocie 2,82 mln PLN. W miejsce świadczenia pieniężnego Spółka przekazała należności od swoich kontrahentów o analogicznej wartości.

Specyfikacja umów:

1. Spłata zobowiązań Emitenta w kwocie 1,44 mln PLN z tytułu umowy przejęcia długu za wynagrodzeniem z dnia 16 marca 2015 r., w miejsce świadczenia pieniężnego zostały przekazane wierzytelności przysługujące Emitentowi od podmiotu cypryjskiego w kwocie 1,44 mln PLN z tytułu umowy sprzedaży obligacji z dnia 30 września 2013 r. Strony transakcji nie są powiązane z Emitentem.

2. Spłata zobowiązań Emitenta z tytułu umów pożyczek wobec spółki zależnej Calatrava Capital Fund (CY) LTD w kwocie 1,38 mln PLN, w miejsce świadczenia pieniężnego zostały przekazane wierzytelności przysługujące Emitentowi od podmiotu cypryjskiego w kwocie 0,5 mln PLN z tytułu: umowy sprzedaży obligacji z dnia 30 września 2013 r. oraz umów sprzedaży udziałów z dnia 17 grudnia 2013 r. w kwocie 0,9 mln PLN.

W dniu 25 sierpnia 2016 r. Calatrava Capital Fund (CY) LTD, spółka zależna w 100% od Emitenta, zawarła umowę datio in solutum w wyniku czego spłaciła swoje zobowiązania z tytułu umów pożyczek w kwocie 1,44 mln PLN, w miejsce świadczenia pieniężnego zostały przekazane wierzytelności uzyskane od Emitenta o których mowa powyżej tj. od podmiotu cypryjskiego w kwocie 0,5 mln PLN z tytułu: umowy sprzedaży obligacji z dnia 30 września 2013 r. oraz umów sprzedaży udziałów z dnia 17 grudnia 2013 r. w kwocie 0,9 mln PLN, a także obligacje korporacyjne, których emitentem jest podmiot cypryjski, o wartości nominalnej 0,45 mln PLN.

Powyższe działania są zgodne z polityką Emitenta w zakresie restrukturyzacji finansowej Spółki tj. w szczególności obniżanie poziomu zobowiązań poprzez przekazywanie aktywów Spółki; o czym Spółka informuje w swoich raportach bieżących i okresowych.

Umowy zostały uznane za znaczące z uwagi na wartość, która jest wyższa niż 10% kapitałów własnych Emitenta zgodnie z ostatnim opublikowanym sprawozdaniem finansowym.

Podstawa prawna: §5 pkt 1 ppkt 3 rozporządzenia ministra finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (...)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz