Capitea publikuje sprawozdania finansowe za 1 kwartał 2023 roku

31.05.2023, 08:00aktualizacja: 31.05.2023, 08:00

Capitea opublikowała raport za 1 kwartał 2023 rok - Grupa zanotowała w tym okresie 44,5 mln zł odzysków oraz zysk netto w kwocie 13,3 mln zł, jednocześnie wygenerowała 17,6 mln zł gotówki operacyjnej oraz spłaciła kolejną ratę układową w kwocie 32,4 mln zł.

„Jesteśmy zadowoleni z rezultatów osiągniętych przez Grupę w 1 kwartale 2023 roku - w tym okresie uzyskaliśmy kilkuprocentowy wzrost odzysków wobec 1 kwartału 2022 roku oraz ustabilizowaliśmy poziom generowanej gotówki. W dalszym ciągu udoskonalamy działalność operacyjną, aby możliwie efektywnie windykować posiadane przez Grupę portfele wierzytelności - to podstawowy warunek dla wykonania układu” - powiedział Radosław Barczyński, prezes zarządu Capitea.

„Naszą ambicją pozostaje podwyższenie poziomu spłat obligatariuszy ponad obecne 25%. Największy potencjał na osiągnięcie tego celu upatrujemy w roszczeniach - złożyliśmy już ponad 60 pozwów na łączną kwotę przekraczającą 700 mln zł i w dalszym ciągu pracujemy nad kolejnymi” - dodał prezes Capitea.

„W marcu br. wypłaciliśmy 6. ratę układową, a do pełnej realizacji układu pozostaje spłata około 476 mln zł. Najbliższa rata płatna jest we wrześniu br. i opiewa na około 34 mln zł - mamy na to środki pieniężne. Jeżeli nie pojawią się nieprzewidziane problemy, to postaramy się ją wypłacić na początku wakacji” - podsumował Radosław Barczyński.

Począwszy od sprawozdań finansowych za 2022 rok, Capitea przywróciła stosowanie MSSF 9 do wyceny zobowiązań układowych. W konsekwencji Capitea przestała wykazywać w zobowiązaniach około 75% kwoty zobowiązań układowych nieobjętych spłatą wraz z odsetkami, które na 31.03.2023 roku wynosiły łącznie ponad 2,7 mld zł.

„Od końca 2022 roku przywróciliśmy stosowanie MSSF 9, co spowodowało zmiany prezentacyjne w naszym sprawozdaniu finansowym. Nie wpływa to jednak na naszą sytuację ekonomiczną - wartość aktywów nie uległa zmianie, kwota rat układowych pozostałych do spłaty nie zmniejszyła się, nasze odzyski i wydatki też się nie zmieniły. Oznacza to, że zdolność Grupy do wykonania układu jest taka sama jak przed jej wprowadzeniem” - wyjaśnia Adam Słabik, dyrektor Departamentu Sprawozdawczości Finansowej.

Capitea realizuje prawomocny układ przyjęty głosami 96% wierzycieli. Grupa Capitea ma do marca 2028 roku spłacić łącznie około 1,3 mld zł zobowiązań dawnej Grupy Getback, w tym około 700 mln zł zobowiązań nieobjętych układem oraz około 600 mln zł tytułem spłaty rat układowych.

Źródło informacji: Capitea

Data publikacji 31.05.2023, 08:00