CBŚP: dzięki informacji CBŚP zlikwidowano fabrykę papierosów w Irlandii (komunikat)

29.11.2018, 08:50aktualizacja: 29.11.2018, 08:50

- CBŚP informuje:

CBŚP ustaliło, że na terenie Irlandii działa nielegalna fabryka papierosów. Natychmiast przekazano te informacje Angielskiej Służbie Celnej. W efekcie zlikwidowano fabrykę, zabezpieczając 10 ton krajanki tytoniowej i ponad 400 tys. sztuk papierosów zapakowanych w pudełka z logo znanego producenta. Zabezpieczono także maszyny, które mogły wyprodukować nawet 2 tysiące sztuk papierosów na minutę.

Policjanci zajmujący się zwalczaniem zorganizowanej przestępczości ekonomicznej z Zarządu w Krakowie Centralnego Biura Śledczego Policji, precyzyjnie ustalili lokalizację nielegalnej fabryki papierosów działającej na terenie przygranicznym pomiędzy Irlandią i Irlandią Północną. Informacja ta została niezwłocznie przekazana, za pośrednictwem międzynarodowych kanałów kontaktowych Angielskiej Służbie Celnej, która na terytorium Wielkiej Brytanii zajmuje się zwalczaniem tego typu przestępczości. Przekazane informacje zostały potwierdzone w trakcie działań strony angielskiej i w listopadzie, przy wykorzystaniu śmigłowców oraz techniki termowizyjnej, funkcjonariusze weszli na teren kompleksu przemysłowego w Irlandii Północnej.

Na miejscu ujawniono kompletną linię produkcyjną służącą do produkcji i paczkowania papierosów. Z wstępnych ustaleń śledczych wynika, że maszyny mogły wyprodukować nawet 2 tysiące sztuk papierosów na minutę. Na terenie fabryki znajdowało się około 10 ton krajanki tytoniowej przeznaczonej do produkcji podrabianych papierosów. Zabezpieczono również ponad 400 tys. sztuk papierosów zapakowanych w pudełka z logo znanego producenta. Ostrzeżenia zdrowotne na opakowaniach były sformułowane w języku polskim, co może świadczyć o potencjalnym przeznaczeniu wyrobu dla Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii. Oprócz tego ujawniono wszystkie pozostałe komponenty służące do produkcji papierosów, a w szczególności folie, opakowania, kleje itp.

Na terenie hali znajdowała się również znaczna ilość odpadów poprodukcyjnych, co biorąc pod uwagę ich ilość może świadczyć o działaniu nielegalnej fabryki od około pół roku. W tym okresie czasu, tak zaawansowany technologicznie ciąg maszyn mógł wyprodukować wiele milionów sztuk papierosów, czyniąc tym samym ogromne straty dla systemu fiskalnego z tytułu nieopłaconych podatków.

Warte podkreślenia jest, że tego rodzaju przestępczość przynosi grupom przestępczym kolosalne zyski, szczególnie biorąc pod uwagę realne koszty wyprodukowania paczki papierosów w zestawieniu z ceną legalnego wyrobu na terenie Wielkiej Brytanii.

Likwidacja nielegalnej fabryki papierosów jest kolejnym przykładem szybkiej i efektywnej współpracy międzynarodowej pomiędzy organami ścigania, co jest tym ważniejsze, że obecnie działające w tym rodzaju przestępczości zorganizowane grupy mają w większości charakter transgraniczny.

W tej sprawie prowadzone są przez Centralne Biuro Śledcze Policji dalsze intensywne czynności, w celu wyjaśnienia całokształtu przestępczego procederu.

kom/ agzi/

Data publikacji 29.11.2018, 08:50