CD PROJEKT SA - nabycie akcji w podwyższonym kapitale zakładowym spółki zależnej

04.09.2014, 16:09aktualizacja: 04.09.2014, 16:09

Raport bieżący 14/2014

Zarząd spółki pod firmą CD PROJEKT S.A. z siedziba w Warszawie (dalej jako "Emitent") informuje, że w związku z podjętą dnia 3 września 2014 r. uchwałą Nadzwyczajnego Zgromadzenia Akcjonariuszy spółki zależnej, tj. CD PROJEKT Brands S.A. (dalej jako "CD PROJEKT Brands"), Emitent w dniu 4 września 2014 r. objął 100.000 sztuk akcji imiennych serii B tejże spółki, o wartości nominalnej 1 zł każda i cenie emisyjnej wynoszącej 176 zł za każdą z akcji tj. za łączną kwotę 17.600.000 zł (słownie: siedemnaście milionów sześćset tysięcy złotych). Akcje zostały opłacone wkładem pieniężnym ze środków własnych Emitenta.

Objęcie akcji w ramach subskrypcji zamkniętej skierowanej do jedynego akcjonariusza miało miejsce w ramach procesu podwyższenia kapitału zakładowego CD PROJEKT Brands, którego celem jest dokapitalizowanie spółki zależnej, umożliwiające nabycie od Emitenta praw do marki produktowej "The Witcher" w celu optymalizacji zarządzania marką w ramach Grupy Kapitałowej CD PROJEKT.

CD PROJEKT Brands jest jednostką w 100% zależną od Emitenta. Wszystkie osoby wchodzące w skład organów zarządzających i nadzorujących spółki zależnej, pełnią równolegle funkcje w ramach zarządu Emitenta.

Przed podwyższeniem, kapitał zakładowy CD PROJEKT Brands wynosi 100.000 zł (słownie: sto tysięcy złotych) i dzieli się na 100.000 sztuk akcji imiennych serii A o wartości nominalnej 1 zł każda. Po zarejestrowaniu podwyższenia kapitału zakładowego CD PROJEKT Brands przez Krajowy Rejestr Sądowy, jej kapitał zakładowy wynosić będzie 200.000 zł (słownie: dwieście tysięcy złotych), a nadwyżka ceny emisyjnej akcji serii B w stosunku do ich wartości nominalnej zasili kapitał zapasowy spółki.

Kryterium uznania nabywanych aktywów za aktywa o znacznej wartości jest przekroczenie 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi pif/