CENTRUM MEDYCZNE ENEL-MED SA zawarcie umowy na wynajem powierzchni na potrzeby przychodni wieloprofilowej w oddziale Arkadia w Warszawie.

31.03.2014, 17:17aktualizacja: 31.03.2014, 17:17

Raport bieżący 16/2014

Zarząd Centrum Medycznego ENEL-MED S.A. informuje, że dnia 31 marca 2014 r. została zawarta umowa ze spółką Arkadia Centrum Handlowe Sp. z o.o.

Przedmiotem umowy jest najem lokalu mieszczącego się w Centrum Handlowym Arkadia, zlokalizowanym przy Al. Jana Pawła II 82 w Warszawie.

Lokal w Galerii Handlowej zostaje wynajęty na potrzeby przychodni wieloprofilowej ENEL-MED, w którym od 2005 roku Spółka posiada własną placówkę medyczną.

Umowa wchodzi w życie od dnia otwarcia lokalu, które nastąpi najpóźniej do dnia 18 kwietnia 2014 r., jednak nowe warunki wchodzą w życie od dnia 30 września 2014 r. i obowiązywać będą do dnia 29 września 2019 r. Wartość czynszu w okresie obowiązywania umowy wynieść może ok. 6.332.767,50 zł brutto (stawka czynszu będzie podlegać waloryzacji). Opłaty czynszowe płatne będą w PLN w oparciu o średni kurs NBP EUR/PLN obowiązujący w dniu wystawienia faktury (obliczeń na potrzeby raportu dokonano przy kursie euro 4,20 zł), a opłaty z tytułu kosztów eksploatacyjnych wynieść mogą ok. 2.142.755,80 zł brutto. Łączna wartość umowy wyniesie ok. 8.475.523,30 zł brutto.

Dodatkowo, Wynajmujący zwróci najemcy wydatki poniesione na prace wykończeniowe Najemcy o trwałym charakterze. Maksymalna wysokość finansowania prac nie przekroczy 310.000 zł brutto (wartość ustalona w EUR, przeliczona na PLN według średniego kursu opublikowanego przez NBP na dzień bezpośrednio poprzedzający wystawienie faktury).

W ramach obowiązującej umowy Emitent na własny koszt uzyska utrzymywał w mocy przez cały okres najmu ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone przez Najemcę osobom trzecim. Limit kwoty ubezpieczenia dla każdego zdarzenia wynosić będzie co najmniej równowartość w złotych polskich kwoty 1.000.000 EURO.

W przypadku rozwiązania niniejszej umowy przez Wynajmującego Najemca niezależnie od obowiązku zapłaty Wynajmującego kar umownych należnych Wynajmującemu na podstawie niniejszej umowy (kar nie przekraczających 10% wartości umowy i równowartości 200.000 euro) zapłaci Wynajmującemu dodatkową karę umowną ustaloną jako iloczyn czynszu minimalnego gwarantowanego i opłat powiększonych o podatek VAT, należnych za ostatni miesiąc kalendarzowy przypadający bezpośrednio przed datą rozwiązania umowy. Kwota kary umownej nie będzie jednak niższa od sześciokrotności ani wyższa dziewięciomiesięcznego czynszu minimalnego gwarantowanego i opłat powiększonych o podatek VAT, co może stanowić w zależności od kursu euro równowartość kwoty 200.000 euro.

Umowa została uznana za znaczącą, gdyż przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/