C.H. Robinson nawiązuje porozumienie w sprawie przejęcia Apreo Logistics S.A.

10.09.2012, 11:47aktualizacja: 10.09.2012, 11:47

EDEN PRAIRIE, Minnesota - (BUSINESS WIRE) - C.H. Robinson Worldwide, Inc., jedna z największych na świecie firm logistycznych, ogłosiła dzisiaj nawiązanie porozumienia w sprawie przejęcia Apreo Logistics S.A. ("Apreo"), czołowej firmy spedycyjnej w Warszawie.

Apreo, firma założona w czerwcu 2007 r., świadczy usługi przewozowe, w tym drobnicowe i całopojazdowe, a także realizuje przewóz materiałów chłodniczych i płynnych artykułów spożywczych. W ramach uzupełnienia oferty przewozowej firma oferuje również dodatkowe usługi magazynowe oraz obejmujące transport morski i powietrzny.

Firma Apreo odnotowała znaczny wzrost w ciągu ostatnich kilku lat, jej przychody brutto wynoszą obecnie 100 milionów USD, a baza klientów liczy ponad 2 000 firm. Apreo zatrudnia ponad 300 pracowników w 21 oddziałach w Polsce i jednym w Niemczech.

"Dzięki temu przejęciu poszerzymy zasięg C.H. Robinson w Europie i poczynimy dalszy krok w kierunku realizacji naszych celów polegających na wzmocnieniu możliwości firmy w zakresie podstawowej działalności oraz dalszym zróżnicowaniu naszej oferty transportowej, z czego skorzystają zarówno klienci w Europie, jak i na świecie" - powiedział Bryan Foe, prezes C.H. Robinson Europe.

Decyzja o przejęciu Apreo to najnowsze z serii działań C.H. Robinson w Europie. Poprzednio firma mianowała Bryana Foe'a prezesem C.H. Robinson Europe i otworzyła oddział w Rotterdamie (Holandia), który zajmuje się transportem materiałów chłodniczych.

"Rozpatrujemy naszą działalność w Europie w perspektywie długoterminowej i uważamy, że teraz jest dobra okazja na zwiększenie naszego zaangażowania w tym regionie - powiedział John Wiehoff, dyrektor wykonawczy i prezes C.H. Robinson. - Porozumienie w sprawie przejęcia Apreo wpisuje się w naszą strategię stałego inwestowania w naszą działalność na tym kontynencie".

Przejęcie Apreo spowoduje poszerzenie bazy pracowników C.H. Robinson, w tym specjalistów na stanowiskach kierowniczych, na jednym z kluczowych rynków europejskich. Obecny dyrektor wykonawczy Apreo, Arkadiusz Glinka, będzie pełnił podobną funkcję na drodze dalszego rozwoju firmy.

„Cieszymy się z możliwości podzielenia się naszym doświadczeniem, wiedzą i usługami oraz dołączenia do zdolnego zespołu C.H. Robinson i globalnej sieci firmy" - powiedział Glinka. „Nasi klienci i przewoźnicy kontraktowi skorzystają z dodatkowych możliwości, jakie niesie za sobą ta współpraca”.

O tym, czy transakcja będzie mogła zostać sfinalizowana, zadecyduje polski Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Warunki przejęcia nie zostały ujawnione.

Informacje o C.H. Robinson Worldwide

Firma C.H. Robinson Worldwide, Inc., założona w 1905 r., jest globalnym dostawcą usług logistycznych z wykorzystaniem różnych środków transportu, usług w zakresie zaopatrzenia w świeże produkty oraz usług informacyjnych dla 37 000 klientów. Usługi te są świadczone za pośrednictwem ponad 230 oddziałów i ponad 8 700 pracowników na całym świecie. Firma współpracuje z 53 000 firmami świadczącymi usługi transportowe na całym świecie. Firma C.H. Robinson znalazła się w rankingu Fortune 500, a jej przychody roczne w 2011 r. wyniosły 10,3 mld USD.

W wyniku działalności firmy i jej fundacji, C.H. Robinson i jej pracownicy co roku przeznaczają miliony dolarów na potrzeby różnych organizacji m.in. Fundacji ds. Badań nad Cukrzycą wśród Młodzieży, Community Health Charities (środowiskowe organizacje dobroczynne ds. zdrowia), Amerykańskiego Czerwonego Krzyża, Szpitala i Kliniki Dziecięcej w Minnesocie oraz Global Impact. Firma ma siedzibę w Eden Prairie (stan Minnesota) i od 1997 r. jest publicznie notowana na NASDAQ. Więcej informacji na temat C.H. Robinson znajduje się na stronie: http://www.chrobinson.com.

KONTAKT:

C.H. Robinson Worldwide, Inc.

Mike Wilken

kierownik ds. public relations