CHEMOSERVIS-DWORY SA Podpisanie przez Podmiot zależny Emitenta umowy - łączne kryterium umowy znaczącej

24.11.2015, 17:59aktualizacja: 24.11.2015, 17:59

Raport bieżący 43/2015

Zarząd Spółki zależnej Zakład Budowy Aparatury Chemicznej ZBACH Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowie przekazał Emitentowi następującej treści informację:

W dniu 23.11.2015 roku, po podpisaniu przez Spółkę ZBACH Sp. z o.o. z ING Bank Śląski S.A. Oddział w Tarnowie Umowy o kredyt złotowy obrotowy w wysokości 2,5 mln PLN (słownie: dwa miliony pięćset tysięcy złotych), łączna wartość umów zawartych w ciągu ostatnich 12 miesięcy z ING Bank Śląski S.A. wynosi 7,5 mln zł. Najwyższą pod względem wartości stanowi podpisany Aneks nr 7 do umowy o kredyt w rachunku bieżącym w wysokości 3,5 mln zł (słownie: trzy miliony pięćset tysięcy złotych) zawarty w dniu 13.11.2015 roku. Przedmiotowa umowa obejmuje okres kredytowania od 13.11.2015 roku do 14.11.2016 roku.

Oprocentowanie wg zmiennej stopy procentowej ustalonej przez Bank w oparciu o stawkę WIBOR dla jednomiesięcznych depozytów międzybankowych powiększonej o marżę w wysokości 1,6 punktów procentowych w stosunku rocznym, prowizja od kwoty przyznanego kredytu na koniec każdego roku kalendarzowego w wysokości 0,22% wg stanu na koniec roku, prowizja od kwoty prolongowanego kredytu w wysokości 0,60% - pobrana jednorazowo w dniu prolongaty kredytu. W przypadku wcześniej spłaconego kredytu bank pobierze prowizję w wysokości 0,50% od wcześniej spłaconej kwoty kredytu.

Ustanowiono zabezpieczenie w formie zastawu rejestrowego na zbiorze maszyn i urządzeń będących własnością kredytobiorcy (cesji praw z polisy ubezpieczeniowej przedmiotu zabezpieczenia) kwota zastawu 1 650 600,00 zł. oraz hipoteki umownej na nieruchomości kredytobiorcy do kwoty 5 250 000,00 zł. (cesji praw z polisy ubezpieczeniowej przedmiotu zabezpieczenia).

Umowa zawiera warunek zabezpieczenia spłaty kredytu w formie poręczenia według prawa cywilnego udzielonego przez Spółkę Chemoservis - Dwory S.A. Podpisanie aneksu do umowy poręczenia nastąpi w terminie 30 dni kalendarzowych od dnia podpisania Aneksu nr 7 do Umowy.

Kryterium znaczącej umowy wynika z przekroczenia 10% wartości kapitałów własnych Chemoservis-Dwory S.A.

Podstawa prawna: 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r.

w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. Nr 33, poz. 259

z późn. zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl