Chiński program typu reality show „Diwy na Szlaku”, stanowiący portal międzynarodowej wymiany kulturalnej, zaprasza widzów do poznania uroków Jedwabnego Szlaku

13.12.2023, 15:47aktualizacja: 13.12.2023, 15:50

PR Newswire

CHANGSHA, Chiny, 13 grudnia 2023 r. /PRNewswire/ -- Diwy na szlaku („Program”), przebojowy podróżniczy reality show współprodukowany i emitowany przez Hunan TV i Mango TV, powrócił w piątym sezonie wraz z nowym tematem – zabierając widzów w ogólnoświatową podróż po krajach położonych wzdłuż inicjatywy Pasa i Szlaku (BRI). Uświetniając obchody dziesiątej rocznicy istnienia BRI, w nowym sezonie siedem chińskich gwiazd – aktorki Dilraba Dilmurat, Qin Lan, Qin Hailu, Xin Zhilei i Zhao Zhaoyi oraz aktorzy Wang Anyu i Hu Xianxu – wyrusza w niskobudżetową, a jednocześnie pouczającą przygodę. Swoją wyprawę rozpoczynają w Arabii Saudyjskiej, następnie podróżują na północ do Chorwacji, by w końcu dotrzeć do malowniczych krajobrazów Islandii, gdzie z bliska przyglądają się miejscowej kulturze i umożliwiają widzom przeżywanie egzotycznych przygód.

Ten cieszący się ogromną popularnością program odegrał pozytywną rolę w międzynarodowej wymianie kulturalnej, otwierając kulturalne okno dla Chin i krajów współpracujących w ramach BRI. Na przykład mieszkańcy Chorwacji wymieniali się prezentami z gośćmi z Chin i opowieściami o transformacyjnym wpływie budowy mostu przez Chińczyków. Saudyjczycy i chińscy turyści nauczyli się nawzajem swojego języka, aby stworzyć napis o treści „Miłość i pokój”.

Widzowie zostaną również zaproszeni do odwiedzenia najpiękniejszych miejsc na trasie, w tym tych, które uwydatniają efekty BRI. Szybka kolej Haramain o łącznej długości 450,28 km, zbudowana przez 18 Biuro Chińskiej Grupy Kolejowej (ang. China Railway 18th Bureau Group), to znaczący projekt infrastrukturalny przecinający pustynny teren, który skraca czas podróży z 5-6 godzin do mniej niż 2 godzin. Most Peljesac, przełomowa konstrukcja w południowej Chorwacji, jest największym projektem infrastrukturalnym realizowanym przez Chiny w Unii Europejskiej. Rozpościerający się na długości 2440 metrów most łączy chorwacki kontynent z półwyspem Peljesac, spinając północną i południową część tego kraju.

Od momentu rozpoczęcia emisji programu w Mango TV i Hunan TV doprowadził on do wzrostu popularności Jedwabnego Szlaku wśród widzów internetowych, a internetowe platformy turystyczne odnotowały ponad 772% wzrost wyszukiwań słów kluczowych związanych z Arabią Saudyjską.

Kładąc nacisk na wspieranie międzynarodowych relacji, program ma na celu promowanie wymiany kulturalnej. Siedmioro zaproszonych gości wraz z ekipą produkcyjną, odwiedzając egzotyczne miejsca podczas porywającej ekspedycji kulturalnej, zaprezentowało chińską kulturę tamtejszym społecznościom, zacieśniając relacje i wzmacniając porozumienie między narodami.

W odcinku poświęconym odkrywaniu piękna Chorwacji Diliraba, uzdolniona aktorka z regionu Xinjiang w Chinach, ubrana w swój tradycyjny strój, suknię Etles, zaprezentowała zachwycający występ dawnego tańca Xinjiang. Ten gest wywołał poruszenie wśród społeczności internautów na całym świecie, wzbudzając entuzjazm dla chińskiej kultury narodowej. Oszałamiający taniec urzekł międzynarodową publiczność, która była zahipnotyzowana tradycyjnymi chińskimi strojami etnicznymi, jeszcze głębiej zanurzając się w uroku chińskiej kultury.

Program można zobaczyć na stronie https://w.mgtv.com/b/593651.html.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2298622/Divas_Hit_the_Road.jpg

Źródło: MGTV