CIECH SA Zawarcie umowy znaczącej przez spółkę zależną CIECH S.A.

13.05.2015, 19:09aktualizacja: 13.05.2015, 19:09

Raport bieżący 10/2015

Zarząd CIECH S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 13 maja 2015 roku CIECH Soda Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Inowrocławiu ("Spółka Zależna") zawarła umowę sprzedaży węgla energetycznego ("Umowa") z Kompanią Węglową S.A. z siedzibą w Katowicach ("KW").

Przedmiotem Umowy jest sprzedaż przez KW do Spółki Zależnej węgla energetycznego ("Produkt") na warunkach FCA stacje kopalń KW, zgodnie z Incoterms 2010.

Umowa została zawarta na czas nieokreślony, jednak warunki handlowe wraz z wolumenem kupowanego Produktu zostały określone tylko na rok 2015. Na każdy kolejny rok obowiązywania Umowy, Strony będą uzgadniać do dnia 30 listopada warunki handlowe i wolumen kupowanego Produktu na kolejny rok obowiązywania Umowy. W przypadku braku porozumienia Stron w zakresie warunków handlowych i wolumenu Produktu na kolejny rok obowiązywania Umowy, Umowa ulegnie rozwiązaniu z dniem 31 grudnia (warunek rozwiązujący).

Szacunkowa wartość Umowy, według zastosowanej formuły cenowej i bieżących cen Produktu w okresie 5 lat wynosi około 340.000.000 zł.

Wynagrodzenie przysługujące KW z tytułu sprzedaży Produktu określa formuła cenowa, oparta na właściwościach energetycznych dostarczanego węgla.

Umowa przewiduje 10% kary umowne zastrzeżone na rzecz Spółki Zależnej oraz KW, w przypadku odpowiednio niedostarczenia lub nieodebrania ustalonej w Umowie minimalnej ilości Produktu pomniejszonej o dopuszczalną 15% tolerancję. Każda ze Stron może dochodzić odszkodowania uzupełniającego ponad zastrzeżone w Umowie kary umowne na zasadach ogólnych, jeżeli kary umowne nie pokryją poniesionej szkody.

Pozostałe warunki Umowy, nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w obrocie dla tego rodzaju umów.

Kryterium uznania Umowy za umowę znaczącą: § 2 ust. 1 pkt 44 lit. b) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (...) - przedmiot Umowy ma wartość co najmniej 10% wartości przychodów ze sprzedaży grupy kapitałowej Emitenta za okres ostatnich czterech kwartałów obrotowych. Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej (...) oraz o spółkach publicznych, oraz § 5 ust. 1 pkt 3 i § 9 w związku z § 2 ust. 1 pkt 44 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (...). Rodzaj zdarzenia: § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych - zawarcie znaczącej umowy.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz