CIR: działania rządu w obszarze bezpieczeństwa energetycznego (komunikat)

11.09.2014, 20:10aktualizacja: 11.09.2014, 20:10

- CIR informuje:

DOSTAWY GAZU

Dostawy gazu są realizowane bez przerw. System przesyłowy i dystrybucyjny funkcjonują normalnie. Polscy odbiorcy otrzymują gaz bez zakłóceń. W Polsce ilość gazu jest zabezpieczona na wyższym poziomie niż wynika z bieżącego zapotrzebowania. Aktualnie Polska zużywa dziennie ok. 28 mln m 3 gazu. Do Polski wpływa obecnie ok. 30 mln m3 gazu na dobę (w tym 20 mln m3 z kierunku wschodniego). 45 proc. jest jedynie dobową różnicą między ilością zwiększonego zamówienia PGNiG od ilości dostarczonej. Brakujące czasowo ilości surowca były uzupełniane z innych kierunków.

PROJEKTY REALIZOWANE NA RZECZ WZMACNIANIA BEZPIECZEŃSTWA ENERGETYCZNEGO POLSKI

Bezpieczeństwo energetyczne zajmuje szczególne miejsce w polskiej gospodarce. Powstają największe od lat inwestycje w infrastrukturę przesyłającą gaz, powiększana jest pojemność magazynowa, trwają poszukiwania nowych źródeł energii, w tym gazu łupkowego. W sumie do 2020 r. na rozbudowę mocy wytwórczych z udziałem spółek skarbu państwa wydamy 30 mld zł. A inwestycje w szeroko rozumianą energetykę wyniosą 60 mld zł.

Stale zwiększa się pojemność magazynów gazowych. Do końca 2014 r. będzie to 2,9 mld m3. To wzrost o 70 proc. w stosunku do 2006 r.

Trwa budowa największej inwestycji przemysłowej w wolnej Polsce – elektrowni w Opolu. Jej wartość to 11,5 mld zł. Z prądu z tej elektrowni będą korzystać 2 mln gospodarstw domowych. Powstają również dwa nowe bloki gazowe w Stalowej Woli i Włocławku, a także największy blok energetyczny w kraju o mocy 1075 MW w Kozienicach.

Trwa budowa blisko 1000 kilometrów nowych gazociągów. Inwestycje te pomogą usprawnić przepływy gazu ziemnego wewnątrz kraju oraz otworzą drogę do połączenia naszego systemu z państwami Grupy Wyszehradzkiej. W okresie 2007-2014 (do końca roku) zostanie oddane 1236,5 km gazociągów przesyłowych. W latach 2004-2006 było to 75 km.

W latach 2011-2016 inwestycje w poszukiwania złóż gazu łupkowego wyniosą około 5 mld zł. Do ok. 2020 r. Polska powinna znacząco zwiększyć poziom krajowego wydobycia gazu. Poszukiwania skoncentrowane są nie tylko na złożach gazu łupkowego, ale także konwencjonalnych.

TERMINAL LNG W ŚWINOUJŚCIU - STANOWISKO WS. POSTĘPÓW BUDOWY

Proces przygotowania inwestycji terminalu był opóźniony na samym jego początku. Pierwsze opóźnienia w realizacji projektu w stosunku do przyjętego pod koniec 2006 r. harmonogramu wystąpiły już w 2007 roku. Do listopada 2007 roku, kiedy to nastąpiła zmiana rządu, żaden z etapów projektu założonych w ww. harmonogramie nie został zrealizowany, m.in.: nie zawarto kontraktu na dostawy LNG; nie została opracowana dokumentacja projektowo–kosztorysowa (FEED); nie zostały uzyskane niezbędne decyzje administracyjne (decyzje środowiskowe i pozwolenia na budowę); nie zapewniono finansowania projektu. Począwszy od roku 2008 sukcesywnie realizowane były kolejne etapy projektu zgodnie ze zweryfikowaną i urealnioną wersją harmonogramu. Terminal rozpocznie funkcjonowanie w 2015 r.

kom/ kfk/

Data publikacji 11.09.2014, 20:10