CIR: premier na terenach dotkniętych suszą (komunikat)

08.08.2015, 12:01aktualizacja: 08.08.2015, 12:01

- CIR informuje:

Premier Kopacz na terenach dotkniętych suszą

Premier Ewa Kopacz zwołała w sobotę spotkanie poświęcone skutkom suszy. Tematem rozmów w Raciążu (woj. mazowieckie) jest jak najsprawniejsze udzielenie pomocy poszkodowanym rolnikom.

W sobotnim spotkaniu udział bierze m.in. minister administracji i cyfryzacji Andrzej Halicki, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Tadeusz Nalewajk, przedstawiciele służb oraz wojewodowie z woj. mazowieckiego, łódzkiego, kujawsko pomorskiego i wielkopolskiego, w których skutki wysokich temperatur są szczególnie dotkliwe.

Premier Kopacz spotka się następnie z rolnikami w pobliskim Sierakowie.

* * *

We wtorek 4 sierpnia Rada Ministrów zapoznała się z aktualną sytuacją związaną z suszą w rolnictwie. Według informacji uzyskanych z Instytutu Upraw, Nawożenia i Gleboznawstwa suszą objętych jest 13 województw i na tych terenach są podstawy do powoływania komisji szacujących straty. Po ustaleniu poziomu strat możliwe będzie uruchomienie rządowego programu wsparcia dla poszkodowanych przez suszę.

kom/ kfk/

Data publikacji 08.08.2015, 12:01