CIS: Marszałek Senatu RP wystąpi podczas obrad Rady Nordyckiej (komunikat)

03.11.2021, 00:36aktualizacja: 03.11.2021, 10:31

- Centrum Informacyjne Senatu informuje:

Centrum Informacyjne Senatu uprzejmie przekazuje, że dziś (środa, 3 listopada) ok. godz. 9.30., w drugim dniu wizyty w Królestwie Danii, Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wygłosi wystąpienie podczas odbywającej się w Kopenhadze 73. sesji plenarnej Rady Nordyckiej.

Prof. Tomasz Grodzki wraz z towarzyszącą mu przewodniczącą Komisji Zdrowia, Beatą Małecką-Liberą spotka się także z przewodniczącym parlamentu Danii Henrikem Damem Kristensenem. Weźmie ponadto udział w spotkaniu przewodniczących parlamentów państw Rady Nordyckiej. Marszałek Senatu RP będzie także rozmawiał z dyrektorem generalnym organizacji "Danish Health Authority" Sorenem Brostromem.

Pierwszego dnia wizyty, we wtorek, 2 listopada wieczorem, Marszałek Senatu RP wziął udział w ceremonii wręczenia nagród Rady Nordyckiej, przyznawanych za dokonania m.in. w literaturze, muzyce i filmie przez twórców, reprezentujących państwa, tworzące Radę.

Rada Nordycka to powstałe w 1952 roku forum współpracy międzyparlamentarnej państw nordyckich oraz ich terytoriów autonomicznych. Do Rady Nordyckiej należą: Dania, Islandia, Norwegia, Szwecja, Finlandia, Grenlandia, Wyspy Alandzkie i Wyspy Owcze.

Informacji na temat wizyty Marszałka Senatu RP w Królestwie Danii udziela wicedyrektor Centrum Informacyjnego Senatu Jakub Stefaniak, tel. +48 695 651 343.

reb/ mars/

Data publikacji 03.11.2021, 00:36