CIS: Plan posiedzeń komisji senackich - 13 -17.05.2024 (komunikat)

13.05.2024, 10:06aktualizacja: 14.05.2024, 16:44

- Centrum Informacyjne Senatu przesyła plan posiedzeń komisji senackich na bieżący tydzień:

Wtorek, 14 maja

Komisja Petycji, godz. 12.00, sala 217

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 168a i art. 237a oraz uchylenia art. 168b ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego (P11-28/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 27f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, w celu podniesienia stawek odliczeń na dzieci oraz progów podatkowych (P11-30/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 9 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy, poprzez wprowadzenie obowiązku wydania przez sąd postanowienia w przedmiocie stwierdzenia prawomocności wyroku (P11-31/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami, polegającej na uchyleniu art. 184a oraz przywróceniu art. 184 w nowym brzmieniu (P11-32/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 3 pkt 4 lit. b ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska, w celu uregulowania problemu ochrony środowiska naturalnego przed zanieczyszczeniem świetlnym w Polsce (P11-33/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 413 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego (P11-34/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, celem wprowadzenia do ustawy ceny minimalnej za standardową porcję alkoholu (P11-35/24).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, w celu przedłużenia wypłaty świadczenia wychowawczego dla dzieci, które ukończyły 18. rok życia i uczą się w szkołach dziennych (P11-36/24).

Środa, 15 maja

Komisja Klimatu i Środowiska

godz. 11.00, Ośrodek Muzealno-Edukacyjny Parku Narodowego „Ujście Warty” w Słońsku

- Przyszłość parków narodowych w Polsce.

kom/pab/ lm/

Data publikacji 13.05.2024, 10:06