CLEAN&CARBON ENERGY SA 1. Zabezpieczenie roszczeń Clean&Carbon Energy S.A. na majątku Komputronik S.A. poprzez ustanowienie hipoteki przymusowej na nieruchomościach Komputronik S.A. 2. Ślwdztwo Prokuratury Okręgowej w Szczecinie w sprawie działań byłego z

12.02.2015, 18:22aktualizacja: 12.02.2015, 18:22

Raport bieżący 5/2015

Zarząd Spółki Clean&Carbon Energy S.A. z siedzibą w Koszewku wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000079667 informuje, iż na podstawie postanowienia Sądu Okręgowego w Poznaniu doszło do udzielenia Clean&Carbon Energy S.A. zabezpieczenia roszczeń objętych powództwem o zapłatę kwoty 28.500.000 zł dochodzonej od Komputronik S.A. przed Sądem Polubownym - Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie w sprawie o sygn. akt 200/13. W ramach udzielonego na rzecz Clean&Carbon Energy S.A. zabezpieczenia na sześciu nieruchomościach Komputronik S.A. została ustanowiona hipoteka przymusowa do kwoty 44.426.425 zł.

Jednocześnie zarząd Spółki Clean&Carbon Energy S.A. informuje, iż w związku z działaniami byłego zarządcy przymusowego Clean&Carbon Energy S.A. oraz reprezentantów spółek z grupy Komputronik S.A. mającymi na celu wyrządzenie Clean&Crabon Energy S.A. szkody wielkich rozmiarów, Prokuratura Okręgowa w Szczecinie Wydział V Śledczy wszczęła śledztwo o czyn z art. 231 par. 2 k.k. w zb. z art. 18 par. 3 k.k. w zw. z art. 296 par 1-3 k.k.

Poandto zarząd Spółki informuje, iż przed Sądem Okręgowym w Szczecinie Wydział VIII Gospodarczy zostało przez Clean&Carbon Energy S.A. wytoczone powództwo o stwierdzenie nieważności ugody, umowy odnowienia, umowy przeniesienia własności nieruchomości oraz prawa użytkowania wieczystego zawartej w dniu 17 października 2014 roku przez Komputroniik S.A. oraz podmioty zależne od Komputronik S.A. podmioty tj. Contanisimo Limited oraz Activa S.A. oraz Bartosza Tatkę mieniącego się " zarządem " Clean&Carbon Energy S.A.. W wyniku wytoczonego powództwa Sąd Okręgowy w Szczecinie udzielił Clean&Carbon Energy S.A. stosownym postanowieniem zabezpieczenia roszczeń poprzez ustanowienie zakazu zbywania i obciążenia ośmiu nieruchomości jakie spółki z grupy Komputronik S.A. próbowaly wyprowadzić z majątku Clean&Carbon Energy S.A..

Powyższą informację zarząd przekazuje na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz