COLIAN HOLDING SA połączenie podmiotu zależnego od emitenta z innym podmiotem zależnym od emitenta

30.06.2014, 15:34aktualizacja: 30.06.2014, 15:34

Raport bieżący 17/2014

Zarząd spółki pod firmą: "COLIAN HOLDING" Spółka akcyjna (dawniej: "COLIAN" Spółka akcyjna) z siedzibą w Opatówku, adres: ul. Zdrojowa 1, 62-860 Opatówek, o kapitale zakładowym w kwocie 21.503.919,00 (słownie: dwadzieścia jeden milionów pięćset trzy tysiące dziewięćset dziewiętnaście) złotych, w całości wpłaconym, wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000009994, NIP 5540309146, REGON 090205344 (zwanej dalej "Colian Holding"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 14/2014 z dnia 29 kwietnia 2014 r., informuje, iż w dniu 30 czerwca 2014 r. na podstawie wpisu do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego dokonanego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego doszło do połączenia dwóch podmiotów zależnych od Colian Holding, tj. spółki pod firmą: COLIAN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (dawniej: JUTRZENKA COLIAN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) z siedzibą w Opatówku, adres: ul. Zdrojowa 1, 62-860 Opatówek, o kapitale zakładowym w wysokości: 805.706.000,00 (słownie: osiemset pięć milionów siedemset sześć tysięcy) złotych, wpisanej przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000269526, REGON 300446241 oraz NIP 6182045200 (zwanej dalej "Spółką Przejmującą") ze spółką pod firmą: FIRMA CUKIERNICZA "SOLIDARNOŚĆ - ROK ZAŁOŻENIA 1952" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, adres: ul. Gospodarcza 25, 20-211 Lublin, o kapitale zakładowym w wysokości: 38.209.300,00 (słownie: trzydzieści osiem milionów dwieście dziewięć tysięcy trzysta) złotych, wpisaną przez Sąd Rejonowy Lublin-Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000018470, REGON 431133859 oraz NIP 9462215432 (zwaną dalej "Spółką Przejmowaną"), przy czym:

1)celem zamierzonego połączenia jest realizacja przyjętej strategii integracji działalności prowadzonej uprzednio odrębnie w ramach Spółki Przejmującej oraz Spółki Przejmowanej,

2)przedmiotowe połączenie nastąpiło poprzez przejęcie Spółki Przejmowanej przez Spółkę Przejmującą, a więc w trybie art. 492 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., poz. 1030, ze zm.; dalej zwanej "KSH"), z uwzględnieniem uproszczenia wynikającego z art. 5031 KSH,

3)w związku z połączeniem doszło do podwyższenia kapitału zakładowego Spółki Przejmującej z kwoty 805.706.000,00 (słownie: osiemset pięć milionów siedemset sześć tysięcy) złotych do kwoty 871.156.000,00 (słownie: osiemset siedemdziesiąt jeden milionów sto pięćdziesiąt sześć tysięcy) złotych, tj. o kwotę 65.450.000,00 (słownie: sześćdziesiąt pięć milionów czterysta pięćdziesiąt tysięcy) złotych. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki Przejmującej nastąpiło poprzez ustanowienie nowych 130.900 (słownie: sto trzydzieści tysięcy dziewięćset) nieuprzywilejowanych udziałów o wartości nominalnej 500,00 (słownie: pięćset) złotych każdy i łącznej wartości nominalnej: 65.450.000,00 (słownie: sześćdziesiąt pięć milionów czterysta pięćdziesiąt tysięcy) złotych,

4)w zamian za 1 (słownie: jeden) udział Spółki Przejmowanej wydanych zostało 4,675 (słownie: cztery i 675/1000) udziałów Spółki Przejmującej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra