ContourGlobal buduje pierwsze elektrownie wiatrowe dużej skali w Peru

04.10.2012, 14:45aktualizacja: 04.10.2012, 14:45

- Warte 250 milionów USD elektrownie wiatrowe o mocy rzędu 114 MW rozpoczną działalnie w przyszłym roku i będą korzystać z koncesji oraz umów długoterminowych w ramach programu źródeł energii odnawialnej (renewable energy resource, RER) w Peru.

- Budowa już ruszyła, a firma Vestas została wezwana do rozpoczęcia prac w ramach umowy pod klucz w zakresie projektowania technicznego oraz zarządzania dostawami i budową ("EPC"); rozpoczęcie operacji handlowych planowane jest w czwartym kwartale 2013 roku.

NOWY JORK, 4 października 2012 r. /PRNewswire/ - Firma ContourGlobal, poprzez swoją spółkę zależną ContourGlobal Latam S.A., ogłosiła dzisiaj plany budowy dwóch elektrowni wiatrowych w Peru, które nabyła od Energia Eolica S.A. ("EESA"). EESA buduje elektrownie wiatrowe pod nazwą Cupisnique oraz Talara o zainstalowanej mocy ok. 114 MW. Kiedy zostaną one ukończone, będą to pierwsze elektrownie wiatrowe dużej skali w Peru oraz największe działające elektrownie wiatrowe w Ameryce Południowej poza terytorium Brazylii.

Energia przewidziana w ramach projektów będzie sprzedawana zgodnie z 20-letnimi długoterminowymi umowami sprzedaży energii elektrycznej w dolarach w ramach programu RER w Peru. ContourGlobal podpisała umowę pod klucz z Vestas Corporation na projektowanie techniczne oraz zarządzanie dostawami i budową ("EPC"). Całkowity szacowany koszt inwestycji to ok. 250 milionów USD.

Cupisnique mieści się w prowincji Capasmayo w regionie La Libertad, około 1 095 km od stolicy kraju - Limy. Elektrownia wiatrowa Cupisnique będzie korzystać z 45 x 1.8 MW turbin wiatrowych Vestas V-100. Talara mieści się w prowincji Talara w regionie Piura, około 670 km od Limy. Elektrownia wiatrowa Talara będzie korzystać z 17 x 1.8 MW turbin wiatrowych Vestas V-100. Dla obu elektrowni wiatrowych zostanie również zbudowana nowa linia podstacji oraz linia transmisyjna łącząca je z krajową siecią wysokiego napięcia w Peru.

"Bardzo się cieszymy, że możemy być pierwszą spółką energetyczną, która wejdzie na rynek energii wiatrowej w Peru - powiedział Joseph C. Brandt, prezes i dyrektor generalny ContourGlobal. - Cupisnique i Talara są oznaką dynamicznej i szybko rozwijającej się peruwiańskiej gospodarki, której stały i imponujący wzrost wymaga zwiększonych dostaw niezawodnej i taniej energii. Te dwa projekty wykorzystują duży potencjał zasobów energii odnawialnej w Peru oraz uzupełniają nasze miejscowe zaplecze w zakresie produkcji energii odnawialnej w Brazylii oraz Kolumbii. Cieszymy się także z możliwości rozszerzenia naszej współpracy z Montealto, które będzie budować elektrownie wiatrowe razem z Vestas i zajmowało się tymi projektami od początku ich opracowywania aż do rozpoczęcia budowy".

Informacje o ContourGlobal

ContourGlobal jest międzynarodową spółką energetyczną z siedzibą w Nowym Jorku, posiadającą moc operacyjną rzędu 3 000 MW w ramach funkcjonujących lub budowanych obiektów w 15 krajach na czterech kontynentach. Zatrudniając 1 500 osób, ContourGlobal kieruje, posiada i obsługuje 31 elektrowni wykorzystujących szeroki zakres rodzajów paliw, łącznie z wytwarzaniem energii odnawialnej opartej o wiatr, energię słoneczną i biomasę. Firma skupia się na szybko rozwijających się, niedostatecznie zaopatrzonych w energię rynkach oraz innowacyjnych niszach w obrębie rynków rozwiniętych. W 2012 r. obroty grupy wyniosą ok. 1 mld USD.

W Ameryce Południowej, ContourGlobal Latam jest spółką o mocy operacyjnej rzędu 725 MW, która posiada i prowadzi przedsiębiorstwa energetyczne w Brazylii, Kolumbii, a teraz także w Peru. Jej obecny portfel składa się z zakładów w Brazylii i Kolumbii o mocy rzędu 430MW oraz zakładów budowanych w Brazylii i Peru o mocy rzędu 286 MW. Uzupełnieniem dla nowego, peruwiańskiego projektu firmy jest elektrownia wiatrowa o mocy 160 MW budowana w Brazylii, w stanie Rio Grande do Norte, oraz elektrownia wodna przepływowa o mocy rzędu 12 MW w stanie Goias.

Więcej informacji o ContourGlobal znajduje się na stronie: http://www.contourglobal.com/.

Źródło: ContourGlobal

KONTAKT: