CYFROWY POLSAT SA (8/2017) Agencja S&P Global Ratings podwyższyła perspektywę ratingu dla Grupy Cyfrowego Polsatu

18.04.2017, 23:45aktualizacja: 18.04.2017, 23:45

Raport bieżący 8/2017

Zarząd spółki Cyfrowy Polsat S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 18 kwietnia 2017 r. agencja ratingowa S&P Global Ratings (poprzednio Standard&Poor's Rating Services) ("S&P") podwyższyła perspektywę ratingu Grupy Cyfrowego Polsatu ("Grupa") do pozytywnej ze stabilnej, utrzymując rating korporacyjny (ang. corporate credit rating) na poziomie BB+.

W uzasadnieniu agencja S&P podała, że podwyższenie perspektywy odzwierciedla w szczególności silne wyniki oraz istotne możliwości Grupy w zakresie redukcji zadłużenia w latach 2017-2018, czego wyrazem jest m.in. planowany na 26 kwietnia 2017 r. wykup wysokooprocentowanych obligacji Litenite za kwotę ok. 950 mln zł (o szczegółach wcześniejszego wykupu Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 7/2017 z dnia 12 kwietnia 2017 r.).

S&P oczekuje, że dzięki silnej pozycji na polskim rynku telekomunikacyjnym i płatnej telewizji w ciągu najbliższych dwóch lat Grupa będzie odnotowywała stabilne wyniki operacyjne, które przełożą się na wysoki, stabilny poziom zysku EBITDA. Jednocześnie, przy wydatkach inwestycyjnych na poziomie nieprzekraczającym 10% przychodów i spadających kosztach odsetkowych wynikających z delewarowania, Grupa będzie generowała w najbliższych latach silny strumień wolnych przepływów pieniężnych na poziomie szacowanym przez S&P na ok. 1,6 mld zł rocznie. Agencja S&P spodziewa się, że priorytetem Grupy pozostanie polityka konsekwentnego oddłużania, a wypłaty dywidendy zostaną utrzymane na umiarkowanym poziomie.

S&P widzi możliwość podniesienia ratingu Grupy do poziomu BBB- w okresie najbliższych 12 miesięcy, jeśli Grupa będzie kontynuowała realizację korzystnych wyników operacyjnych wyrażonych przynajmniej stabilnym wynikiem EBITDA, jednocześnie wykorzystując wolne przepływy pieniężne do dalszego obniżania zadłużenia. Z kolei wycofanie pozytywnej perspektywy ratingu wynikać mogłoby z pogorszenia wyników operacyjnych w efekcie ostrzejszej niż aktualnie zakładana sytuacji konkurencyjnej, co przekładałoby się na wolniejsze tempo oddłużania Grupy.

Rating nie jest rekomendacją dotyczącą kupna, sprzedaży ani utrzymania stanu posiadania papierów wartościowych i może zostać w każdym momencie poddany zmianie lub wycofany.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz