Częstochowa: Będą nowe mieszkania – w budownictwie społecznym i komunalnym

04.03.2024, 09:44aktualizacja: 04.03.2024, 09:46

Fot. z budowy bloku ZGM TBS przy Łódzkiej oraz budynku komunalnego przy ul. Bardowskiego -  Łukasz Kolewiński (UM)
Fot. z budowy bloku ZGM TBS przy Łódzkiej oraz budynku komunalnego przy ul. Bardowskiego - Łukasz Kolewiński (UM)
Rośnie pierwszy z zaplanowanych budynków osiedla ZGM TBS przy ulicy Łódzkiej na Parkitce, zaawansowana jest też budowa nowego bloku komunalnego przy ul. Bardowskiego.

- Przystąpiliśmy do programu budowy w Częstochowie ponad pięciuset mieszkań - zarówno formule Towarzystwa Budownictwa Społecznego, jak i nowych bloków komunalnych – mówi prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk. – To odpowiedź na potrzeby mieszkaniowe, których dowodem jest duże zainteresowanie budynkiem TBS a także kierowane do miasta wnioski o przydział lokalu komunalnego.

W związku z wieloma aplikacjami osób chętnych do partycypacji i zamieszkania w mieszkaniach czynszowych w formule Towarzystwa Budownictwa Społecznego prezydent miasta wraz z prezesem miejskiej spółki ZGM TBS Pawłem Koniecznym zapowiedzieli  w piątek przetarg na budowę drugiego bloku przy Łódzkiej oraz prace projektowe nad 3 i 4 budynkiem. Docelowo osiedle ZGM TBS na Parkitce jest planowane na 13 bloków i ok. 400 mieszkań.
Jednocześnie prezydent przypomniał, że trwa obecnie zaawansowana już budowa bloku przy ul. Bardowskiego 23A z 43 mieszkaniami, a w tym roku powinna ruszyć także inwestycja przy ul. Krakowskiej, gdzie powstaną 2 budynki z 102 mieszkaniami komunalnymi.

Przypomnijmy, że o lokale komunalne mogą starać się osoby potrzebujące, znajdujące się w trudniejszej sytuacji materialnej i życiowej, spełniające określone w uchwale Rady Miasta, punktowane kryteria. Z kolei mieszkania w budynkach TBS przyznawane są w toku postępowania kwalifikacyjnego, rozpatrującego wnioski partycypacyjne. Najemcy zobowiązani są do wpłaty kwoty partycypacji w wysokości 30% wartości kosztów budowy lokalu, a zawarcie umowy możliwe jest w przypadku spełnienia warunków ustawowych i regulaminowych. Osoba fizyczna wyrażająca wolę zawarcia umowy najmu oraz osoby zgłoszone do wspólnego zamieszkania nie mogą np. posiadać tytułu prawnego do innego lokalu w Częstochowie.

Pierwszy budynek nowego osiedla ZGM TBS powstający przy ul. Łódzkiej na terenie między ul. Poleską, Wawrzynowicza a Elsnera będzie ocieplony i wyposażony w tarasy lub duże balkony. W czterokondygnacyjnym bloku z windą przygotowane zostaną 23 funkcjonalne mieszkania 2- i 3-pokojowe o powierzchni od 45 do 65 m kwadratowych. Mieszkania będą oddawane w standardzie do zamieszkania (oczywiście po umeblowaniu). Na każdym poziomie zaplanowano pomieszczenia gospodarsko-lokatorskie przyporządkowane do każdego lokalu. Hol zostanie doświetlony świetlikiem. Przy budynku znajdą się miejsca parkingowe. Pierwszy blok powinien być gotowy wiosną przyszłego roku, natomiast już w marcu lub kwietniu ma zostać ogłoszony przetarg na budowę drugiego bliźniaczego budynku.
ZGM TBS jako inwestor korzysta z linii kredytowej Banku Gospodarstwa Krajowego. Całkowita wartość inwestycji z gruntem to 10 mln 157 tys. zł.

Blok komunalny przy ul. Bardowskiego 23A ma być oddany do użytku z końcem września. Powstają w nim 43 mieszkania (31 dwupokojowych i 12 jednopokojowych), w tym 10 przeznaczonych dla osób z niepełnosprawnościami, do których wejście projektowane jest z poziomu zerowego. Powierzchnia użytkowa wszystkich mieszkań to 1,8 tys. m². Budynek będzie miał cztery kondygnacje, klatkę schodową, windę (do 13 osób) oraz 4 wózkownie/rowerownie. Będzie włączony do sieci ciepłowniczej Fortum. Teren wokół niego zostanie zagospodarowany, pojawi się nowa zieleń, przy budynku powstaną 44 miejsca postojowe. Obecnie budynek na zewnątrz jest docieplany styropianem, a wewnątrz wykonywane są m.in. tynki hybrydowe, trwa montaż instalacja elektrycznej oraz wentylacji.
Na inwestycję miasto zdobyło dofinansowanie ze środków budżetu państwa w ramach programu bezzwrotnego wsparcia z Funduszu Dopłat Banku Gospodarstwa Krajowego w kwocie 9 mln 154 tys. zł. Wykonawcą prac wartości 11,3 mln zł jest firma AMB Budownictwo Krzysztof Prokop.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.03.2024, 09:44