Członek zarządu GPW na Krynica Forum: przychody firm to dziś tylko część składowa ich oceny przez inwestorów

24.10.2022, 16:25aktualizacja: 24.10.2022, 16:36

Fot. PAP - kadr z filmu
84 procent - taki rekordowy odsetek przedsiębiorców biorących udział w corocznych badaniach Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie uwzględnia dziś standardy i praktyki ESG w prowadzeniu swoich biznesów. Zdaniem Moniki Gorgoń, członka zarządu GPW, ostatnie lata wymusiły zmianę podejścia firm do efektywnego zarządzania ryzykiem, wprowadzając do ich długofalowych strategii elementy pozafinansowe.

Przedstawicielka największej giełdy w regionie Europy Środkowej i Wschodniej była gościem specjalnym Krynica Forum ’22. Przez trzy dni w znanym, małopolskim uzdrowisku liderzy polityki, gospodarki, samorządu, wybitni przedstawiciele kultury i nauki z całego świata, dyskutowali o najistotniejszych wyzwaniach stojących obecnie przed Polską i całym kontynentem.

W przemówieniu poświęconym zmianom w podejściu do zarządzania ryzykiem od 2020 roku Monika Gorgoń wskazywała na dotychczas niespotykaną kumulację wyzwań, z jakimi w ciągu tych dwóch lat musiały zmierzyć się polskie przedsiębiorstwa.

„Pandemia, przerwanie łańcuchów dostaw, inwazja Rosji na Ukrainę - te określane w literaturze jako >>czarne łabędzie<< wydarzenia przypominają raczej sępy krążące nad globalną gospodarką. Strategie firm, zakładające dotychczas reagowanie na drobne turbulencje czy wahnięcia rynkowe, musiały zostać zaktualizowane pod kątem radzenia sobie z ekstremalnymi zmianami ekonomicznymi i geopolitycznymi” - tłumaczyła Monika Gorgoń.

Przedstawicielka GPW podkreśliła, że największe kryzysy generują szereg pomniejszych, lecz równie istotnych z perspektywy menedżerów i właścicieli przedsiębiorstw. W tym kontekście wymieniła m.in. ryzyko erozji kultury organizacji (potrzeba stworzenia przepisów regulujących pracę zdalną i utrzymujących więź pracowników z firmą), ryzyko cyberataku (konieczność ochrony danych udostępnianych cyfrowo) czy ryzyko zbytniej zależności od innych podmiotów (którego skutkiem był np. deficyt półprzewodników czy elektrycznych podzespołów do nowych aut).

„To wszystko wymaga od firm, niezależnie od ich wielkości czy branży, błyskawicznego dostosowywania się do zmieniających się uwarunkowań. Podmioty, które nie zdołają wypracować efektywnego systemu zarządzania ryzykiem, ryzykują w skrajnych przypadkach prowadząc do niewypłacalności i upadłości przedsiębiorstwa” - ostrzegała Monika Gorgoń.

Wskazując na optymalny model budowy długofalowej strategii rozwoju organizacji, ekspertka GPW przypomniała o standardach ESG (ang. environmental, social and corporate governance, czyli środowisko naturalne, społeczeństwo i ład korporacyjny). Ich wdrażanie ma istotne znaczenie także dla polskich przedsiębiorstw. Nasza gospodarka przestaje bowiem kusić inwestorów jedynie niższymi kosztami pracy - jej konkurencyjność w coraz większej mierze buduje wysoka jakość usług i towarów, dostarczanych w zgodzie z celami klimatycznymi UE.

„Spełnianie standardów EGS to obecnie >>must have<< dla każdej firmy, która chce się liczyć na rynku. Inwestowanie w ESG buduje długoterminową wartość marki w oczach klientów i inwestorów, którzy coraz częściej wymagają od przedsiębiorców, by działali zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju” - podkreślała Monika Gorgoń. „Warto dodać, że efektywne zarządzanie ryzykiem stanowi integralną część tzw. corporate governance” - dodała.

Giełda warszawska od wielu lat wspiera swoimi działaniami poprawę transparentności firm na polskim rynku kapitałowym i zachęca spółki do systematycznego doskonalenia raportowania ESG.

- Jednym z przykładów był uruchomiony w 2009 roku RESPECT Index - pierwszy w Europie środkowo - wschodniej indeks obejmujący spółki odpowiedzialne społecznie. Następcą tego indeksu w 2019 roku został WIG-ESG.

- Wytyczne do raportowania ESG, wydane w maju 2021 razem z Europejskim Bankiem Rozbudowy i Rozwoju. Wytyczne te są dostosowane do międzynarodowych standardów i stanowią przewodnik oferujący firmom praktyczne wskazówki i rozwiązania w tym również o obszarze zarządzania ryzykiem.

- „Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW (2021)” - w odniesieniu do kwestii ESG, Sekcja 1.3 i 1.4 DPSN2021 wymaga od firm ujawnienia, czy kwestie ESG (w tym ryzyka związane np. ze zmianą klimatu) są brane pod uwagę w ramach strategii biznesowej i planów rozwoju firmy.

Działania te są zgodne z oczekiwaniami inwestorów, co potwierdza badanie dotyczące wpływu czynników ESG na decyzje inwestycyjne uczestników rynku kapitałowego, przeprowadzone w lipcu przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Aż 84 proc. ankietowanych zadeklarowało w nim uwzględnianie danych ESG w procesach decyzyjnych, co stanowi najwyższy wynik wskazań w historii sondażu. Co więcej, 8 na 10 ankietowanych oceniło, że spółki wdrażające standardy ESG charakteryzują się niższym poziomem ryzyka niż podmioty, które nie uwzględniają ich w swej strategii.

„Inwestorów interesują już nie tylko dane finansowe firmy, ale szukają oni również >>czystych<< spółek. Trend raportowania pozafinansowego będzie się rozwijał, a GPW zamierza nieustannie go wspierać” - deklarowała Monika Gorgoń.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo