Newsletter

Dania z mleka i jego przetworów. 14 apetycznych propozycji dla branży HoReCa

04.12.2024, 09:40aktualizacja: 04.12.2024, 15:31

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji
KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji
Z masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, kefiru, jogurtu oraz oczywiście najrozmaitszych serów mogą powstać znakomite potrawy - od przystawek po desery. Dania na bazie mleka i jego przetworów to świetny sposób na uatrakcyjnienie oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Przypomina o tym nowy e-book z przepisami, które przygotowali doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

W oczach profesjonalistów potencjał kulinarny mleka i jego przetworów jest ogromny. Wśród dań wykorzystujących mleko i jego przetwory czeka nieprzebrane bogactwo oryginalnych potraw. A to prosta droga przez żołądek do serca wszystkich gości.

Gama dostępnych tu smaków, aromatów i tekstur jest niezwykle różnorodna. Produkty mleczne występują w niezliczonych rodzajach. Obok mleka w zasięgu ręki są też m.in. maślanki, kefiry, jogurty, a także mleko zsiadłe i coraz popularniejsze acidofilne. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki. Wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe niosą z sobą sery. Z 4000 tysięcy odmian znanych na świecie w Polsce wytwarza się aż 600! Jest więc na czym bazować - i to nie tylko przygotowując śniadanie.

Pyszne dania z mleka i jego przetworów

Aby przypomnieć o potencjale, jaki niosą mleko i jego przetwory, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”. Jej elementem stał się e-book zawierający 14 atrakcyjnych przepisów do bezpłatnego wykorzystania w restauracji, kawiarni, barze lub kuchni firmy cateringowej. Praktyczne, nowoczesne i pyszne dania opracowali dwaj doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

Co przygotowali?

4 propozycje przystawek i przekąsek

- Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką

- Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat

- Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat

- Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym

2 niebanalne zupy

- Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym

- Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem

4 dania główne - wytrawne i słodkie

- Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry

- Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance

- Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym

- Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku

2 znakomite desery

- Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek

- Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem

2 warianty deski serów

- Żółta deska serów - z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką

- Biała deska serów - z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym

Powyższe przepisy można wykorzystać do uatrakcyjnienia oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Sprawdzą się tu na pewno. E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tu:

https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf

Dodatkowo przygotowane zostały trzy przepisy w formie filmów kulinarnych, które można obejrzeć pod linkiem:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEqZ-yvEu_dXrFTZLVA59fIpFCn334nDB

Organizatorem kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

#Fundusze Promocji

Źródło informacji: KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 04.12.2024, 09:40
Źródło informacji KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ