DĘBICA SA (11/2023) Żądanie akcjonariusza umieszczenia określonych spraw w porządku obrad oraz zgłoszenie projektu uchwały na Zwyczajne Walne Zgromadzenie zwołane na dzień 27 czerwca 2023 r.

07.06.2023, 21:36aktualizacja: 07.06.2023, 21:37

Raport bieżący z plikiem 11/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. ("Spółka") informuje, że Spółka otrzymała, za pomocą środków komunikacji elektronicznej żądanie umieszczenia określonych spraw w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na dzień 27 czerwca 2023 r., w tym podjęcia uchwały w sprawie zbadania przez biegłego, na koszt spółki, określonego zagadnienia związanego z prowadzeniem spraw spółki, na podstawie art. 401 par 1 Kodeksu Spółek Handlowych oraz art. 84 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz spółkach publicznych ("Wniosek"). Wniosek został złożony przez akcjonariuszy posiadających ponad 1/20 kapitału zakładowego Spółki tj.: (i) Otwarty Fundusz Emerytalny Nationale-Nederlanden, (ii) PKO BP Bankowy Otwarty Fundusz Emerytalny, (iii) Lemurię Partners Sicav P.L.C, (iv) FRAM Fundusz Inwestycyjny Zamknięty działających w ramach Porozumienia, o zawarciu którego Spółka informowała raportem bieżącym nr 3/2023 ("Akcjonariusze").

Wniosek zawiera żądanie umieszczenia w porządku obrad ZWZ zwołanego na dzień 27 czerwca 2023 r. niżej wskazanych, dodatkowych spraw:

1. Podjęcie uchwały w sprawie podziału zysku za 2022 r. poprzez przeznaczenie całości zysku na dywidendę.

2. Podjęcie uchwały w sprawie upoważnienia Zarządu do przeprowadzenia skupu akcji własnych Spółki.

3. Podjęcie uchwały w sprawie utworzenia kapitału rezerwowego na sfinansowanie nabycia akcji własnych.

4. Podjęcie uchwały w sprawie w sprawie wypłaty dywidendy specjalnej.

5. Podjęcie uchwały w sprawie wyboru rewidenta do spraw szczególnych w celu zbadania na koszt Spółki, określonych zagadnień związanych z prowadzeniem spraw Spółki.

Ze względu na to, że punkt 1 powyżej, dotyczący podjęcia uchwały w sprawie podziału zysku za 2022 r. poprzez przeznaczenie całości zysku na dywidendę - mieści się w całości w ramach punktu 9 ogłoszonego porządku obrad dotyczącego podjęcia uchwały w sprawie podziału zysku, to Spółka traktuje zgłoszone żądanie jako zgłoszenie projektu uchwały do tego punktu porządku obrad.

W związku z powyższym, Spółka przedstawia poniżej uzupełniony porządek obrad (dodane punkty 16-19):

1. Otwarcie Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

2. Wybór Przewodniczącego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał.

4. Przyjęcie porządku obrad.

5. Wybór Sekretarza Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

6. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania finansowego Spółki za rok 2022 obejmującego bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych, informację dodatkową.

7. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Zarządu z działalności Spółki za rok 2022.

8. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Rady Nadzorczej za rok 2022.

9. Podjęcie uchwały w sprawie podziału zysku.

10. Udzielenie absolutorium członkom Zarządu Spółki z wykonania przez nich obowiązków za rok 2022.

11. Udzielenie absolutorium członkom Rady Nadzorczej Spółki z wykonania przez nich obowiązków za rok 2022.

12. Ustalenie liczby członków Rady Nadzorczej Spółki.

13. Powołanie członków Rady Nadzorczej Spółki.

14. Podjęcie uchwały w sprawie zaopiniowania sprawozdania o wynagrodzeniach członków Zarządu i Rady Nadzorczej Spółki za rok 2022.

15. Podjęcie uchwały w sprawie zmiany Statutu Spółki.

16. Podjęcie uchwały w sprawie upoważnienia Zarządu do przeprowadzenia skupu akcji własnych Spółki.

17. Podjęcie uchwały w sprawie utworzenia kapitału rezerwowego na sfinansowanie nabycia akcji własnych.

18. Podjęcie uchwały w sprawie w sprawie wypłaty dywidendy specjalnej.

19. Podjęcie uchwały w sprawie wyboru rewidenta do spraw szczególnych w celu zbadania na koszt Spółki, określonych zagadnień związanych z prowadzeniem spraw Spółki.

20. Zamknięcie obrad.

Otrzymane projekty uchwał stanowią załącznik do niniejszego raportu.

Szczegółowa podstawa prawna:

§ 19 ust. 1 punkt 3 i 4 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz