DĘBICA SA (30/2023) Dodatkowe informacje i aktualizacja nt. skutków pożaru

28.09.2023, 20:12aktualizacja: 28.09.2023, 20:13

Raport bieżący 30/2023

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 24/2023 i 25/2023 Zarząd Firmy Oponiarskiej Dębica SA ("Spółka") przekazuje dodatkowe oraz aktualizuje wcześniejsze informacje dotyczące skutków pożaru w jednej z hal produkcyjnych:

- wstępne szacunki szkód majątkowych poniesionych w wyniku pożaru szacuje się między 230 mln PLN a 270 mln PLN. Szacunki te obejmują koszty usunięcia skutków pożaru, wartość remontu budynku, koszty napraw i wartość odtworzeniową urządzeń oraz utratę zapasów. Koszty ponoszone są stopniowo od 21 sierpnia 2023 r.,

- pożar i jego skutki są objęte ochroną ubezpieczeniową, której zakres zawiera ubezpieczenie szkód majątkowych, usunięcia skutków pożaru oraz kwalifikujące się koszty przerw w działalności,

- aktualnie Spółka pracuje na około 70% mocy produkcyjnych sprzed pożaru, a przewidywany termin powrotu do pierwotnych mocy produkcyjnych sprzed pożaru to nie wcześniej niż IV kwartał 2024 roku ze względu na czas potrzebny na zakup i dostarczenie nowych maszyn produkcyjnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz