Delticom: Droga do bezpieczeństwa Twojej rodziny bez poślizgów

20.11.2013, 11:47aktualizacja: 20.11.2013, 11:47

Zabezpiecz się przed zimą: Pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu auta oraz zestawie awaryjnym.

HANOWER, Niemcy - (BUSINESS WIRE) - O poranku oblodzone drogi, po południu zaspy śnieżne - zima co roku szykuje dla kierowców wiele niespodzianek. To właśnie trudnych warunków pogodowych właściciele samochodów obawiają się najbardziej, gdyż niejednokrotnie są one przyczyną wypadków, stłuczek, kolizji, a nawet korków. Dlatego kierowcy wybierający się w dłuższą podróż, zwłaszcza z całą rodziną, powinni przygotować się na różne ewentualności i zawsze mieć ze sobą zestaw awaryjny z niezbędnymi narzędziami.

Dobra przyczepność z zimowymi oponami

Właściwe wyposażenie samochodu na zimę powinno być dla kierowców rzeczą oczywistą, zwłaszcza że u wielu naszych sąsiadów wymiana opon na zimowe stanowi prawny obowiązek. Każdy zatem, kto zimą nadal jeździ na letnich oponach, naraża siebie i swoją rodzinę na duże niebezpieczeństwo. Już przy temperaturze otoczenia wynoszącej 7 stopni Celsjusza zimowe ogumienie ma znacznie lepszą przyczepność niż letnie. "Ważne jest również, żeby opony były w dobrym stanie. Oznacza to, że nie mogą być uszkodzone, a głębokość bieżnika musi wynosić co najmniej cztery milimetry” - wyjaśnia Rainer Binder, ekspert w zakresie ogumienia ze sklepu oponytanio.pl. Jeżeli którykolwiek z tych warunków nie jest spełniony, najprawdopodobniej szykuje się nam wymiana opon (http://www.oponytanio.pl/).

Zestaw awaryjny na dłuższe trasy

Do każdej dłuższej podróży kierowcy powinni się dobrze przygotować. "Każdy użytkownik dróg i autostrad wie, że zawsze może natknąć się na niespodziewany korek. Termos gorącej herbaty i biszkopty mogą być w takich sytuacjach bardzo pomocne, szczególnie jeśli jadą z nami dzieci" - mówi Binder. Przydać się może także ciepły koc, rękawiczki i czapki - w razie gdyby droga zakorkowała się na kilka godzin. Należy także pamiętać o uzupełnieniu paliwa tak szybko, jak to tylko możliwe, aby samochód nie skończył dłuższego przestoju w ruchu z "pustym bakiem". "Lina holownicza i przewody rozruchowe zajmują niewiele miejsca w bagażniku a w razie awarii mogą pomóc właścicielowi auta oraz innym uczestnikom ruchu" - radzi ekspert.

Kupno opon zimowych na ostatnią chwilę

Wymiana zużytych opon na nowe opony zimowe (http://www.oponytanio.pl/opony_zimowe.html) jest nieustannie odkładana w czasie? Przebita opona wymaga natychmiastowej wymiany? Jeżeli ma to miejsce w środku zimy, problemu nie można tak po prostu zignorować. Szczególnie popularne marki i rozmiary mogą niestety być już wtedy wyprzedane. Aby zapobiec takim sytuacjom, duże firmy oponiarskie - takie jak Delticom, największy sprzedawca ogumienia w Europie - przez cały rok utrzymują odpowiednio wysokie stany magazynowe. W ten sposób nawet w szczycie sezonu kierowcy mogą bez przeszkód zamówić przez Internet ogumienie do swojego samochodu. W sklepie oponytanio.pl (http://www.oponytanio.pl/) właściciele aut mogą wybierać z szerokiej gamy opon zimowych, kół kompletnych oraz akcesoriów samochodowych, oszczędzając przy tym czas i pieniądze. Dodatkowym udogodnieniem jest dostawa ogumienia bezpośrednio do domu klienta lub stacji montażowej, którą można wybrać on-line, dokonując zamówienia. Wiele z tych stacji oferuje również usługi magazynowania opon w okresie zimy.

Sklep internetowy w Polsce dla:

- Klientów indywidualnych: http://www.oponytanio.pl

- Klientów biznesowych: http://www.opony123.pl

- Testy opon: http://www.testopon.com

Więcej informacji o firmie pod adresem: http://www.delti.com

Photos/Multimedia Gallery Available: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20131120005067/pl/

KONTAKT:

Biuro Zarządu Delticom, Niemcy