DIF Capital Partners inwestuje w zrównoważony rozwój i rozwiązania energetyczne poprzez przejęcie spółki Bernhard, LLC

05.10.2021, 07:46aktualizacja: 05.10.2021, 07:49

Zakup ten umożliwia spółce Bernhard utrzymanie czołowej pozycji na rynku usług Energy-as-a-Service.

NOWY ORLEAN, 5 października 2021 r. /PRNewswire/ -- DIF Capital Partners („DIF”), czołowy międzynarodowy globalny niezależny podmiot zarządzający funduszami inwestycji infrastrukturalnych, ogłosił, że za pośrednictwem Funduszu DIF Infrastructure VI zawarł umowę w sprawie przejęcia spółki Bernhard, LLC („Bernhard”), największej w USA prywatnej firmy dostarczającej rozwiązania Energy-as-a-Service („EaaS” - energia jako usługa), od podmiotu stowarzyszonego Bernhard Capital Partners.

Spółka Bernhard wychodzi naprzeciw potrzebom klientów w zakresie energetyki i infrastruktury od ponad 100 lat, a w 2014 roku zmieniła profil działalności, stając się czołowym dostawcą rozwiązań Energy-as-a-Service. W ramach swojego modelu biznesowego firma Bernhard zawiera długoterminowe kontrakty obejmujące kompleksowe usługi EaaS ukierunkowane na modernizację, doposażenie i obsługę instalacji energetycznych w istniejących budynkach w celu uzyskania znacznych oszczędności na kosztach zużycia energii. Na liście klientów obecnie znajdują się uczelnie wyższe i zakłady opieki zdrowotnej. Do tej pory spółka Bernhard sfinalizowała 15 transakcji w zakresie EaaS, w tym transakcję obejmującą największą koncesję EaaS w historii USA. Członkowie kierownictwa zachowają swoją wysoką pozycję, kontynuując przełomowe działania na czele spółki Bernhard.

„Firma Bernhard zapewnia rozproszony system energetyczny poprzez zastosowanie swojego unikatowego modelu EaaS, który umożliwia klientom dostęp do w pełni zintegrowanych i wydajnych rozwiązań energetycznych, tym samym znacznie redukując ślad węglowy ich budynków i mediów. Podejście Bernhard doskonale wpisuje się w doświadczenie DIF w zakresie partnerstw publiczno-prywatnych i w ich ambicje inwestowania w rozwiązania infrastruktury czystej energii na całym świecie - powiedział Gijs Voskuyl, wspólnik i dyrektor ds. inwestycji funduszu DIF Infrastructure VI. - Cieszymy się ze współpracy z wybitnym zespołem zarządzającym Bernhard i wspierania firmy w ich dynamicznym rozwoju na pierwszej linii transformacji energetycznej”.

„Podczas gdy Bernhard dąży do osiągania coraz lepszych wyników na rynku EaaS, z niecierpliwością czekamy na połączenie sił z DIF Capital Partners ze względu na ich rozległe doświadczenie w zakresie partnerstw publiczno-prywatnych, lokalnych sieci energetycznych, projektów Energy-as-a-Service i na wspólne zaangażowanie w kwestie wydajności energetycznej, ESG [Environmental, Social and Governance - kwestie środowiskowe, społeczne i zarządcze] i zrównoważonego rozwoju - powiedział Ed Tinsley, dyrektor generalny Bernhard. - Wsparcie i strategiczne doradztwo DIF pozwoli na przeprowadzenie Bernhard przez kolejny etap działalności spółki”.

Poprzez przejęcie spółki Bernhard przez DIF pozostanie ona na ścieżce przyspieszonego rozwoju najlepszych na rynku usług EaaS świadczonych na rzecz uczelni wyższych i zakładów opieki zdrowotnej, równocześnie poszerzając zasięg tych usług na inne rynki i lokalizacje.

„Przyszłość firmy Bernhard jeszcze nigdy nie przedstawiała się lepiej - dodał Ed Tinsley. - Nasze osiągnięcia są dowodem na to, że możemy poszczycić się wiedzą i możliwościami dotarcia z usługami z naszego sektora do miejsc, w których dotąd ich nie stosowano. Ogłaszając tę transakcję, znajdujemy się rzeczywiście na pierwszej linii nowej ery rozwiązań energetycznych, które ukształtują świat dla przyszłych pokoleń”

Bernhard

Spółka należąca do Bernhard Capital Partners jest czołową firmą świadcząca usługi Energy-as-a-Service, realizującą projekty pod klucz i dostarczającą rozwiązania na zamówienie w Stanach Zjednoczonych, z ponadstuletnim doświadczeniem w zakresie inwestycji energetycznych i infrastrukturalnych, z którego korzystają uczelnie wyższe, zakłady opieki zdrowotnej, przedsiębiorstwa handlowe i podmioty rynku usług specjalistycznych. Spółka Bernhard łączy działania w zakresie rozwoju, finansowania, projektowania, budownictwa i eksploatacji w celu dostarczanie rozwiązań Energy-as-a-Service pod klucz, przyczyniających się do ograniczenia zużycia energii, ryzyka i kosztów ponoszonych przez naszych klientów, którzy mogą skoncentrować się na swojej codziennej pracy. Siedziba główna spółki Bernhard znajduje się w Metairie, w stanie Louisiana, a zatrudnienie w firmie znalazło ponad 2000 osób w ponad 20 oddziałach na terenie całego kraju. Więcej informacji znajduje się na stronie www.Bernhard.com.

DIF Capital Partners

DIF Capital Partners jest czołowym niezależnym podmiotem zarządzającym funduszami o wartości aktywów przekraczającej 9,0 mld euro, ulokowanych w dziewięciu zamkniętych funduszach infrastrukturalnych i kilku funduszach koinwestycyjnych. DIF dotychczas zainwestował w ponad 100 projektów w ramach partnerstw publiczno-prywatnych w okresie minionych 16 lat w takich sektorach jak opieka zdrowotna, instytucje rządowe czy edukacja, gdzie dostarczanie energii, zarządzanie systemami energetycznymi i wydajność są często kluczową składową realizowanych projektów. DIF Capital Partners inwestuje w zasoby obejmujące infrastrukturę budowaną od podstaw i eksploatowaną na późniejszym etapie działalności operacyjnej głownie na terenie Europy, obu Ameryk, Azji i Australii, stosując dwie uzupełniające się strategie:

· Tradycyjne fundusze DIF, obejmujące najnowszy klasyczny DIF Infrastructure Fund VI, ukierunkowane są na inwestycje kapitałowe z długoterminowymi umownymi lub regulowanymi strumieniami dochodów, w tym w partnerstwa publiczno-prywatne, koncesje, usługi użyteczności publicznej i projekty obejmujące (odnawialne) źródła energii.

· Fundusze DIF CIF obierają za cel inwestycje kapitałowe w aktywa infrastrukturalne małych i średnich przedsiębiorstw z sektora telekomunikacji, energetyki i transportu.

DIF Capital Partners zatrudnia ponad 170 specjalistów, a dziesięć oddziałów tej firmy mieści się w Amsterdamie (Schiphol), Frankfurcie, Londynie, Luksemburgu, Madrycie, Nowym Jorku, Paryżu, Santiago, Sydney i Toronto. Więcej informacji znajduje się na stronie DIF.eu.

Bernhard Capital Partners

Bernhard Capital Partners jest podmiotem zarządzającym funduszami typu private equity i świadczącym usługi w tym zakresie, założonym w 2013 r. Bernhard Capital Partners ulokował środki w trzy fundusze w ramach pięciu obszarów strategicznych, zarządzając aktywami brutto o wartości ok. 2.5 mld USD, przy czym znajduje się na liście 300 największych funduszy private equity na świecie według Private Equity International. Celem Bernhard Capital Partners jest uzyskanie trwałej wartości poprzez wykorzystanie doświadczenia w nabywaniu i rozwoju podmiotów świadczących usługi i zapewniających infrastrukturę, oraz zarządzaniu takimi spółkami.

Usługi doradztwa finansowego na rzecz Bernhard zapewniła spółka J.P.Morgan Securities LLC, a za obsługę prawną odpowiadała kancelaria Kirkland & Ellis LLP. Ze strony DIF, usługi doradztwa finansowego zapewniła spółka Macquarie Capital (US) Inc, obsługę prawną powierzono kancelarii White & Case LLP, spółka Black & Veatch Management Consulting świadczyła usługi doradztwa technicznego, RWDI odpowiadała za doradztwo w zakresie energetyki, firma Deloitte LLP (Kanada) odpowiadała za doradztwo finansowe, księgowe i podatkowe, a Oliver Wyman za doradztwo w kwestiach handlowych.

Źródło: Bernhard

Źródło informacji: PR Newswire