Diversey finalizuje kluczowe regionalne przejęcie SaneChem w ramach ekspansji na światowym rynku wyrobów spożywczych

05.01.2021, 13:15aktualizacja: 05.01.2021, 13:19

PR Newswire/Diversey

WARSZAWA, Polska, 5 stycznia 2021 r. /PRNewswire/ -- Spółka Diversey, wiodący światowy dostawca wydajnych rozwiązań z zakresu higieny, zapobiegania infekcjom i czystości na potrzeby rynków instytucyjnych i spożywczych, ogłosiła przejęcie SaneChem, polskiego dostawcy specjalistycznych rozwiązań higienicznych na potrzeby branży spożywczej. Transakcja stanowi ważny krok w realizacji ambitnych planów globalnego rozwoju Diversey.

Powstanie wiodącego w Polsce dostawcy rozwiązań z zakresu czystości i higieny

SaneChem, wiodący polski producent posiadający ponadtrzydziestoletnie doświadczenie rynkowe, jest zaufanym dostawcą profesjonalnych rozwiązań higienicznych. Transakcja przejęcia scementuje zatem przywództwo Diversey na rynku krajowym, jednocześnie umacniając spółkę w realizacji planów rozwoju na terenie Europy Wschodniej w kluczowych sektorach spożywczych, takich jak: piwowarstwo, napoje, przetworzona żywność, rolnictwo i wyroby farmaceutyczne.

Synergia, która uwalnia potencjał wzrostu

Phil Wieland, dyrektor generalny Diversey, powiedział: „Przejęcie SaneChem przez Diversey to ważny moment dla obu firm. Istnieje między nami istotna synergia, która odzwierciedla nie tylko nasze udziały w rynku, ale także wykracza poza wspólną płaszczyznę oferty produktów, usług i rozwiązań. Uznane doświadczenie branżowe i bardzo wysokie standardy SaneChem są w ogromnej mierze ukierunkowane na zaspokajanie potrzeb lokalnych i regionalnych klientów. Silnie odzwierciedla to zaangażowanie Diversey jako firmy zorientowanej na klienta oraz nasze zorientowanie na poprawę jakości w miarę rozwoju działu spożywczego. Pod względem strategicznym doświadczenie i reputacja SaneChem na rynkach eksportowych oferuje znaczny potencjał wzrostu, w szczególności umożliwiając nam zwiększanie zasięgu na rynkach Europy Wschodniej oraz stanowiąc kluczowy element naszych planów stabilnego globalnego wzrostu".

Zespół kierowniczy Diversey przeprowadzi szczegółową analizę połączonej działalności, która skupi się na perspektywach umocnienia pozycji rynkowej oraz dostarczenia kompleksowej oferty produktów i usług.

Ochrona i wykraczanie poza oczekiwania klientów

Ruud Verheul, prezes działu spożywczego w Diversey, powiedział: „Jest to początek nowego, ekscytującego rozdziału dla działu spożywczego Diversey. W kontekście planów przyspieszenia globalnego rozwoju naszej działalności przeprowadzona w Polsce transakcja przejęcia otwiera znaczne możliwości na sąsiednich rynkach Europy Wschodniej. Renoma SaneChem odzwierciedla pozycję rynkową Diversey i pozwoli nam rozszerzyć obecną ofertę w regionie, a tym samym pozyskać nowych klientów dzięki naszym dążeniom do tego, aby dostarczać klientom więcej niż oczekują. Połączenie dwóch ugruntowanych marek w procesie szerzenia etosu ochrony życia przyniesie w przyszłości znaczące korzyści naszym klientom i nowym współpracownikom".

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/903163/ds_Logo.jpg

Źródło: Diversey